Zdarzyło Wam się kiedyś kopnąć piłkę tak głęboko w las, że potem nie szło znaleźć? Dziś będzie o grzybie, który przypomina trochę taką sytaucję.

Czasznica Olbrzymia jest grzybem do złudzenia przypominającym gładką piłkę zgubioną w lesie. Tym bardziej, że potrafi być rozmiarów klasycznej piłki do haratania w gałę. A czasem i rozmiaru piłki lekarskiej. Pół wieku temu w Czechach znaleziono okaz ważący 20kg. Jest to najbardziej wyrośnięty gatunek z rodzaju purchawek - a dodatkowo nie tylko jest jadalny, ale ponoć i bardzo smaczny. Wcześniej był pod ochroną, ale od 2014 podobnie jak Siedzunia Sosnowego można go zbierać. Owocniki pojawiają się na łąkach, pastwiskach, w parkach i ogrodach, na żyznych glebach bogatych w azot, jak i kwaśnych.

Identyfikacja jest prosta - wielka gładka piłka rosnąca w lesie jest zdecydowanie unikalnym grzybem. U nas rośnie głównie na północy kraju, na południu jest rzadka

#grzyby
f4b791b3-37d4-477a-9f85-8a1d6538c8ec
7b230b72-01b2-432a-bd5b-44a06943e64c
bartlomiej_rakowski

Na zdjęciu w przekroju wygląda teochę jak cięty styropian, tak mi się skojarzyło xD

splash545

@bartlomiej_rakowski A smakuje jeszcze lepiej

k0201pl

@Ragnarokk Oo jadalna? No to w tym roku się zmarnował. Liczę, że w przyszłym roku też urośnie w takim razie. Południe polski blisko Ostrawy (tej w Czechach). Zdjęcie z 31.10, potem jeszcze urósł.

45cd9b58-6519-4dd1-bfd2-073508f80ef9
Ragnarokk

@k0201pl No to patrz za rok

Atexor

@k0201pl ale wielki, grzyb także!

mhu

Potwierdzam, smaczny. Zresztą jak reszta świeżych purchawek 😁

GrindFaterAnona

@mhu purchawki jeść? i że są smaczne? to mnie mocno zaskoczyliście

Ragnarokk

@GrindFaterAnona Póki są młode.


Przy czym pamiętajmy, że bardzo podobne tegoskóry mogą być lekko trujące (na przykład https://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99gosk%C3%B3r_cytrynowy _

Pawelvk

o kurwens, kawał grzybola

Dzika_kaczka_bez_dzioba

Rosła u mnie na działce przezkilka lat, pewnie i by dalej rosła aleciezki sprzęt zniszczyl teren

Klopsztanga

przecież to pianka montażowa xD

Zaloguj się aby komentować