Przypomniała mi się ta teza, po zjedzeniu sałatki z ogórkiem i pomidorami koktajlowymi, na śniadanie.
Więc o co chodzi?
Już kilka kropel soku z ogórka może pozbawić kilograma pomidorów witaminy C. Zresztą nie dotyczy to tylko pomidorów, ale również innych warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy.
Wszystko to, z powodu obecności w ogórku enzymu askorbinaza.
Jednak niwelowanie obecności witaminy C przez askorbinazę w pomidorze oraz innych warzywach bogatych w witaminę C, dochodzi przy odpowiednich warunkach. Takie warunki to: pH 5,6, podwyższona temperatura oraz to, że naruszona jest struktura warzywa. Innymi słowy ogórek jest pokrojony.
Witamina C, sama w sobie jest witaminą wrażliwą, na otoczenie. Rozpada się przy obecności promieniowania UV, wspomnianej wcześniej podwyższonej temperatury, zbyt długiego kontaktu z powietrzem atmosferycznym oraz obecnością metali ciężkich.
Sposobem na zapobieganie negatywnego oddziaływania ogórka na pomidora, jest np. dodanie odrobiny soku z cytryny do naszego dania.
Jeśli natomiast jemy ogórki i pomidory osobno, lub nie pokrojone, mamy trochę więcej spokoju, bo askorbinaza rozpada się na aminokwasy w przewodzie pokarmowym. Nie zagraża to wcześniej spożytej witaminie C.
Innymi słowy.
Do zajebiaszczego połączenia, jakim jest ogórek i pomidor, najlepiej dodać sok z cytryny, inne warzywa z dobrego źródła (nie pędzone spalinami
#jedzenie #ciekawostki #ogorek #pomidory
pierwszy raz o tym słyszę, że nie wolno łączyć ogórka z pomidorem
@def a ja co jakiś czas słyszałem, w jakiś luźnych rozmowach, że to niezdrowe...
@def przecież to słychać na każdym kroku.
Ciężko mieć niedobory witaminy C, więc można śmiało mieszać
Ilość witaminy c w jednej sałatce na tydzień nie ma żadnego znaczenia dla twojego zdrowia.
@pawel-boossko niby tak, ale np moja mama, będąca już po siedemdziesiątce, bardzo dokładnie liczy sobie ilość przyswajanych witamin. Wszystko ze względu na problemy z sercem oraz inne sprawy związane już z wiekiem.
@razALgul teraz to za pozno by liczyc witaminy. taka prawda niestety
@SuperSzturmowiec czy ja wiem, mojej mamie to pomaga. Może placebo. Jak działa, to czemu nie kontynuować 😉
@razALgul zawsze jest dobry czas żeby liczyć witaminy
@razALgul nie raz ktos mi pisal pod postami ze nie mozna jesc ogorka z pomidorami.
Zawsze odpowiadalem tak samo, ze jem to dla smaku a nie dla witamin.
@Mielonkazdzika jasne, ja też lubię to połączenie. Ale dodanie soku z cytryny też jest spoko. Ponadto nie wiedziałem, że ogór, oddzialywuje w ten sam sposób, również na inne warzywa.
Jest jeszcze jedna opcja na obejście. Nie jeść pomidorów xD
@Jarem ale dobre są 😉
@razALgul
Co kto lubi. Jak są to zjem. Jak mam wybór to rezygnuje. Średnio lubię te pseudowarzywa :P
@Jarem no tak, przecież hipotetycznie jest owocem.
@razALgul
Zależy od której strony patrzeć. Z punktu widzenia biologii nie ma czegoś takiego jak warzywo. To termin kulinarny. Z drugiej strony, kulinarnie i słownikowo warzywo to jadalna część rośliny, włączając w to owoce :D
Po prostu cisnę bekę z tego zagmatwania, ale niech ludzie nazywają jak chcą. Wiadomo o co chodzi
@Jarem to ja dorzucę jeszcze od siebie ślimaka (w kwestii nazewnictwa), jako rybe lądowa 😛
Tam coś chodziło o naciski Francuzów, żeby mieli dotacje na hodowlę.
W sumie, ciekawe czy są jakieś badania naukowe na potwierdzenie tej tezy :D Jakiś eksperyment czy coś. Bo tak to trochę jak z tym, że niby najwięcej witamin jest pod skórką owocu :P
@noriad streszczałem po trochu, ten artykuł https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-mozna-laczyc-pomidora-z-ogorkiem/
@razALgul O widzisz, bardzo dziękuję za źródło, teraz czuję się dużo bardziej przekonany
@noriad a proncie bardzo
@noriad hehehe
@razALgul ja usłyszałem o tym enzymie kilka razy i z tego powodu zrezygnowałem z tego wspaniałego duetu. Teraz będę dodawał cytrynę i będzie to trio!
Zaloguj się aby komentować