Wrzucam, żeby powkurzać tych, co kupują craftowe słoiczki do zakwasów za miliony monet - po 5 zł były w Pepco, wzięłam 4 szt

#chleb
602c812e-535c-4ca5-a71c-f5ae4cec2f41
Ciuplowski

Pff, wystarczy do babci pojechać, to przez parę dni będziesz kartony i skrzynie ze słojami nosił

GazelkaFarelka

@Ciuplowski To już swoją drogą, jak piekę na raz więcej to do namnożenia zakwasu biorę zwykły litrowy słój

3cik

@GazelkaFarelka tzw. zwykły litrowy słój o pojemności 0,9l

def

ja tam biorę słoik po ogórkach za darmo

Pan_Buk

@GazelkaFarelka Ale zakwas chyba musi oddychać, prawda? Ja zamiast tej zakrętki przykrywam podziurawionym ręcznikiem papierowym.

end-stage-capitalist

@Pan_Buk czytałem, że przez ścierkę, papier itp razem z kurzem mogą wlecieć zarodniki i bakcyle które nam mogą popsuć zakwas. Wystarczy nie dokręcać na maksa zakrętki żeby gaz się swobodnie ulatniał i będzie dobrze.

GazelkaFarelka

@Pan_Buk fermentacja jest procesem beztlenowym, nie musi.

Half_NEET_Half_Amazing

@GazelkaFarelka

kraftowe słoiczki XDDDDDDDDDDDDDD

l__p

@GazelkaFarelka ej ale otagowałbyś mnie co? xD albo wrzucił linka do mojego słoiczka za 80 PLNów xD

GazelkaFarelka

@l__p nie mogłam sobie przypomnieć kto to wrzucał

end-stage-capitalist

@GazelkaFarelka ja mam jakieś zakręcane, randomowe plastikowe opakowania po czymś za zero złotych

BajerOp

@GazelkaFarelka to słoik po majonezie już jest zły? xD

Zaloguj się aby komentować