Wiem jak podbierać sok z flakonów, ale czy da się robić to samo w drugą stronę?

Nie mówię o odkręcalnych Margielach, tylko akurat o Królu. Zarezerwowałem sobie mocno ubytkowy flakon z ery PC, a przyszła mi też odlewka z PC, i chętnie bym je zmergował niczym enchanty na mieczu w Minecrafcie. Może by nie parowało tak jak to ponoć mają dekanty w zwyczaju ( ͡° ͜ʖ ͡°)

BIorę po 100zł od każdej drużyny i słucham dlaczego to zły pomysł xD Albo czy w ogóle się da.

#perfumy
saradonin_redux

Eee tam, co to Tobie taka odlewka? 10ml to 2-3 globale i szkło suche.

pomidorowazupa

Jesli kupisz sobie zaciskarke i nowy atmizer to na 99,99% da rade. Cos kolo 200-300pln chyba wyjdzie. Jak cos to jeszcze tak ne robilem ale mialem taki plan kilka razy.

Barcol

@pomidorowazupa O faktycznie jest taki bajer! Pewnie też mi się skończy na planach, ale jakbym więcej odlewek zebrał to kto wie xD Czasem człowiek kupuje w takiej kolejności: najpierw dekant 5ml na testy, zanim ten się skończy to dekant 20ml bo fajne, a zanim ten sie nawet zacznie to jeszcze flakon ubytkowy bo spoko cena. Fajnie byłoby to zlać w jedno...

pomidorowazupa

@Barcol ja mam pol flaszki diaghileva i kilka dekantow bo boje sie ze mi z flaszki ubedzie xD jak tylko skoncze jeden to zaraz przy okazji biore pare ml zeby tylko flaszki nie ruszyc xD

Barcol

@pomidorowazupa Skąd ja to znam xD Ostatnio aż mi głupio było Mythsa zamawiać bo ludzie myśleli że mi brakło i mi koleżeńską cenę proponowali, a mi po prostu strasznie szkoda jego flakonów...

Lekofi

@Barcol jakbyś miał namiary na kogoś z flakonem 100ml wyjściowo to daj znać

Barcol

@Lekofi na Mythsa setkę? Jak zobaczę to dam znać, zresztą nie chcąc się chwaląc, byłem jednym z głównych sygnalistów promek na Mythsa na tagu, gdy jeszcze bywał dostępny 1:D

Lekofi

@Barcol nie musi być 100 w środku, może być nawet 20 xD miałem 50tke ale te flakony były na tyle karykaturalne na tle mojej kolekcji że sprzedałem i teraz poluje na 100

Barcol

@Lekofi Jak jesteś cierpliwy to możemy za rok/dwa zamianić się moim ubytkowym flakonem za dekant tej samej pojemności. Na razie mam w nim jeszcze z 80% xd

Lekofi

@Barcol ciekawa opcja, ale myślę że do tego czasu znajdę, w każdym razie jak coś to zobaczymy za rok xD

hesuss

@Barcol po prostu przez nastepny tydzien, dwa razy dziennie wal po 4 strzaly Kourosa. Pozbedziesz sie problematycznego dekantu i zyskasz wieczny szacunek otoczenia.

Barcol

@hesuss za tydzień mamy squad meeta, to idealna okazja zrzucić dyszkę na siebie

wonsz

@Barcol to może pytanie, bo i sam nie wiem - czy podczas wypsikiwania zawartości flakonu wewśrodku powstaje podciśnienie czy zaciągane jest powietrze z zewnątrz?

Barcol

@wonsz z tego co rozumiem to wtłaczasz powietrze z każdym klikiem

wonsz

@Barcol no też mi się tak wydawało że raczej zwiększa się ciśnienie żeby chciało wylatać.


A pytanie wzięło się z tego że jak już chcesz mieszać dekant, który z definicji miał już styczność z powietrzem spoza tej odrobinki z flakonu, no to wtłoczysz trochę utlenionych perfum plus trochę czynnika utleniającego...ja bym sobie takiej krzywdy nie robił, ale to wszystko to tak na chłopski rozum.


Nie wiem, to pewnie gruby overthinking, ale rozbiórki z zostawianiem sobie flakonu plus jakieś użytkowe flakony mające po 20+ lat...no jeśli tam powietrze wchodzi to to musi się zmieniać chemicznie z czasem.

Barcol

@wonsz z tego co wiem to się zmienia, i w przypadku wielu perfum pomaga na lepsze. W szczególności naturalne składniki lubią dostać trochę powietrza i czasu na macerację. TAK SŁYSZAŁEM

wonsz

@Barcol nie wiem, może się utleniania boję z piwowarstwa i miodosytnictwa a w perfumach pomaga...


Tak czy siak na chłopski rozum zawsze mi się wydawało że po to się robi rozbiórkę żeby wejść w posiadanie części soku w oryginalnym opakowaniu nie tylko dlatego że to drogie hobby i żeby mieć flakon, ale też żeby mieć resztkę w oryginalnym środowisku (jak producent zalał flakon), ale jeśli pompka wciska powietrze z zewnątrz a nie wyciąga magicznie sok ze środka to chłopski rozum trafia szlag.

Barcol

@wonsz O, kolega też piwowar, piona!

Co prawda nie warzyłem już tak dawno że nie pamiętam nawet jaki był zakres temperatur na zacieranie beta amylazą...


No ale też wydaje mi się że nie wszystkie procesy można tak śmiało przekładać To co przy produkcji octu będzie podstawowym procesem, przy produkcji piwa będzie najgorszym błędem .

wonsz

@Barcol no to jak u mnie - 8 lat warzenia a później dzieciaki i proza życia, do tego świetne Nepomuceny w Lidlu obok domu to na chuj się spinać...a 18 kegów pepsi stoi i czeka.

Barcol

@wonsz OSIEMNAŚCIE KEGÓW!? Paaaanie, to przemysłowe warzenie chyba było xD no i fakt że krafty w marketach rozleniwiły...

wonsz

@Barcol była taka zima że miałem 400L piwa z czego 170L w trakcie fermentacji, leciałem taśmowo a lagery w 4 stopniach sobie powoli bulkały...

Barcol

@wonsz szanuję. Ja miałem jeden keg + butelek na 2 warki i tym żonglowałem. Potem mnie naszło na eksperymenty to robiłem miniwarki po 5l żeby szybciej skończyć

wonsz

@Barcol no ja w peaku szaleństwa miałem 70 skrzynek i powoli je zamieniałem na kegi, a warki to 40L szły bo trwa praktycznie tyle samo co 5

Barcol

@wonsz To prawda, ale dopić to potem 8 razy prościej xD A jak eksperyment wyszedł paskudny a wylać szkoda to te 35l różnicy to było być albo nie być Ehhhh wróciłbym do tego pięknego hobby. Swoją drogą magisterkę pisałem z pędzenia bimbru! Tylko musiałem to nazywać bioetanol.

wonsz

A jak eksperyment wyszedł paskudny

@Barcol podaję hasło: aabratek

Barcol

@wonsz doskonale znane mi hasło, chociaż ostatnio urwałem zaworek z głowicy, musze zlutować

Dyniel

@Barcol jasne, że się da, przecież ten flakon to splash

Barcol

@Dyniel niestety musisz mnie nakierować co to oznacza xD taki jak w brutalu, bez atomizera?

Dyniel

@Barcol Dokładnie. Jak w płynie po goleniu: możesz otworzyć i dolać/odlać

Barcol

@Dyniel Ale jaja, i wszystkie Kourosy od PC tak miały? Łatwo uzupełnialny, może uzbieram flakon do pełna xD

Dyniel

@Barcol nie, były wersje spray i splash. Wersje splash perfum zaczęły zanikać gdzieś na początku lat 2000

Zaloguj się aby komentować