Mój serniczy debiut, niebieski z tej strony to dodatkowe 5 punktów do zasług
Wizualnie wyszedł nieźle, w smaku 6/10. Jakimś magicznym sposobem zapomniałem dodać cukier do twarogu…. Także smak mocno twarogowy, z lekką nutą kwaskowości.
sprawa uratowana Nutellą na górę lub posypką z cukru pudru, kto tam w rodzince co preferuje
Warstwy z budyniem o smaku waniliowym i czekoladowo-orzechowym. Posypka z płatków migdałowych.
#pieczenie #sernik #gotujzhejto #bojowkapiekarska
@tegie bardzo estetyczny
@tegie z wyglądu 10/10
@tegie Ślicznie i apetycznie wygląda. Twarogowy smak możesz uratować słodyczą z jakiegoś sosu podawanego już na talerzyku, nawet wystarczy polanie odrobiną syropu kokosowego lub daktylowego.
@BettyLou był sobotni spacerek do Żabki po nutellę, także smak uratowany. Dla mnie i narzeczonej smak twarogowy jest spoko, tym bardziej mamy mniejsze wyrzuty sumienia związane z kaloriami
Ale sam sernik to taki mój wkład w Wielkanoc spędzaną u rodziców, dlatego lekki osobisty niedosyt z powodu zapomnianego cukru.
Ale przynajmniej przepis przetestowany, zaczyna mi się podobać pieczenie ciast (mam za sobą już makowiec i szarlotkę). Mam obecnie sporo wolnego czasu i coś się obawiam, żeby nie wpaść w piekarnicze hobby
@tegie Ja osobiście nie lubię zbyt słodkich rzeczy od kiedy nie spożywam cukru, więc dla mnie taki bezcukrowy smak sernika by nie przeszkadzał, ale rozumiem że inaczej jest częstować gości przyzwyczajonych do tradycyjnych smaków. Cieszę sie że pieczenie ciast sprawia Ci radość, powodzenia
@BettyLou dzięki
@tegie jest dobrze!
Powiedz że tak miało być bo to wersja fit :D
@tegie Wyglada naprawdę dobrze! Jak zrobiłeś ten wzór?
@tegie Dołączam się do pytania @Bankrut.pl, jak powstał ten wzorek?
@Bankrut.pl @OrzeszQ Masę twarogową dzieli się na dwie części. Do jednej dodajemy budyń jasny (u mnie śmietankowy), do drugiej ciemny (czekolada-orzech) + kakao. Miksujemy aż się połączą.
I potem na podpieczony wcześniej kruchy spód nakładamy po kolei na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem na górę na środek 2 łyżki masy ciemnej i tak na zmianę.
Warstwy pod swoim ciężarem się rozpłyną na całą formę, ewentualnie można im pomóc delikatnie potrząsając formą.
Na zdjęciu widok zaraz po nałożeniu wszystkich warstw, jeszcze przed obsypaniem migdałami i pieczeniem.
Następnym razem spróbuję robić ciut cieńsze warstwy, żeby było ich więcej. Efekt powinien być o wiele lepszy.
@tegie Proste i genialne zarazem
@Bankrut.pl W takim razie oddajmy honor autorce przepisu, bo to zdecydowanie nie był mój autorski pomysł
@tegie przepiękny, jadłoby się
@tegie poproszę przepis. Tam jest wszystko mieszane z serem? Budyń i czekolada?
@Szpadownik hej, przepis 2 komentarze wyżej
Zaloguj się aby komentować