Wędzarnicze Tomki, tl;dr - 30dkg peklosoli (0,6% azotynu sodu) na 11kg kiełbasianego wsadu to niebezpiecznie za dużo czy oj będzie słone i raka żołądka dostaniesz miesiąc wcześniej za dużo?

Po kilku latach zabierania się do tematu ojciec w końcu zrobił sobie wędzarnię. Białe sery, jakieś udka z kurczaka testowo całkiem spoko, aż przyszła pora na kiełby. Wpadam dzisiaj pomóc to we flaka popchnąć, pytam jak peklosól odważał a ten mi mówi że na oko proporcjonalnie do zawartości opakowania (1kg z browinu) bo waga nie działa. To był ten moment w którym dowiedział się czym jest peklosól, bo myślał że sól z cukrem, i prawie zawału dostał. No w każdym bądź razie znaleźliśmy baterie, waga pokazała ubytek 30dkg i abstrahując od mierzenia na oko, bo w budowlance muszę przyznać że jebaniutki ma poziomicę wbudowaną, tak tutaj machnął się o połowę i teraz się martwi żeby ludzi nie potruć. Śmietnik, psu dać czy da się zjeść? Dzieciom ni chuja, tyle wiem.

#wedlinydomowe #gotujzhejto
moll

@wonsz dodawał do wsadu kiełbasianego bezpośrednio?

Na opakowaniu widzę, że do kiełbasy oni sugerują 13-17g na 1kg mięsa czyli powinno być 143-187g peklosoli na 11kg mięsa


Ja bym w to dołożyła mięsa, żeby rozrzedzić sól, bo słone w cholerę xD

wonsz

Ja bym w to dołożyła mięsa, żeby rozrzedzić sól, bo słone w cholerę


@moll tak, to był pierwszy pomysł, ale wtedy będzie nie do końca zgodnie ze sztuką, bo świeże mięso nie pekluje się ile trzeba. Z drugiej strony mamy temat zrobienia zgodnIe ze sztuką ale proporcje się nie zgadzają.


Generalnie - pomimo dostępu do azotynów i azotanów (vide mordercza galaretka z Tarnowa) peklosól jest teoretycznie po to żeby nie dowalić nitrytu za dużo bo będzie za słone...a mój stary wpierdala (próbuje przed nadzieniem ) na surowo ten wkład i mówi że pyszne. Zamiast cieszyć się sobotą zapierdalam po internetach i kalkuluję kolejne przedziały, zalecenia i wartości graniczne i już sam nie wiem co jest pięć.

moll

@wonsz teraz to chuj w sztukę, za przeproszeniem xD


@chwastyodkuchni co o tym myślisz?

pierdonauta_kosmolony

@moll @wonsz

Dodać mięsa. I polecam odparzyć dłużej po wędzeniu żeby sól uciekła do wody.

chwastyodkuchni

@moll @wonsz Będzie niezjadliwe. Przy wędzeniu jeszcze dodatkowo straci wodę. Tak jak @moll pisała dodać mięsa do wagi, bo nie było jeszcze mielone?


edit: Jak twierdzi, że nie jest słone to podsmażyć małą kulkę na patelni.

chwastyodkuchni

@wonsz , bo świeże mięso nie pekluje się ile trzeba

Wymieszane zapeklowane ze świeżym i znowu odstawić na minimum 24h.

vrkr

tl;dr - 30dkg peklosoli (0,6% azotynu sodu) na 11kg kiełbasianego wsadu

@wonsz Weź sobie mięsa do tej kiełbasy, bo się nie najesz.

Bajobajo

Tak jak wcześniej napisała @moll ,dodaj mięsa bo ci nerki siądą od tej soli.Na drugi raz to niech używa zwykłej soli bo peklosol daje tylko kolor różowy w kiełbasie/mięsie.dawka soli to max 2dkg/kg mięsa jeżeli parzysz kiełbasę,optymalną 15-16dkg przy wędzeniu

pierdonauta_kosmolony

@moll dobrze prawi.

17 g/kg to już dość słono. To raczej do kiełbas parzonych. Do suszonych z kolei ta dolna granica

lipa13

@wonsz O takie rzeczy nie pytaj na stronie ze śmiesznymi obrazkami tylko sprawdź w rzetelnych źródłach dopuszczalne wartości azotynu sodu w żywności. To trucizna i można się tym zatruć jeśli przekroczysz dopuszczalną dawkę.

Zaloguj się aby komentować