Według najbardziej znanej hipotezy, rosołem zajadali się już Neandertalczycy, którzy mieli swój specyficzny sposób na przygotowanie tego mięsno-warzywnego wywaru. Najpierw wykopywali w ziemi dołek, a następnie wykładali go zwierzęcą skórą. Do dołka nalewali wodę i wrzucali składniki – w tym gorszej jakości części zwierząt oraz twardsze warzywa. Aby całość się ugotowała, wkładali do zupy nagrzane w palenisku kamienie. Tak przygotowany posiłek, stanowił ważną część pożywienia. Można było go ugotować na bazie nienadających się do upieczenia nad paleniskiem, ani spożycia na surowo części upolowanej zwierzyny, a dodatkowo był niezwykle pożywny i świetnie rozgrzewał organizm.
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
9813f63f-9f40-4ddd-a539-e4d2eaaa4d0d
Pimenista2

@Pan_Pomidor tak powstał rosół. Zamiast makaronu pewnie jakieś dzikie ziemniaki xD

Pan_Pomidor

@Pimenista2 Topinambór xD

Pimenista2

@Pan_Pomidor kurwa, pierwszy raz widzę takie cuś xD

Pan_Pomidor

@Pimenista2 Był jedzony na terenach Polski przed ziemniakiem, który sprowadzono jako roślinę ozdobną. xD

Pimenista2

@Pan_Pomidor czy to nie było za króla Wazy gdzie to sprowadzono coś takiego jak Włoszczyzna?

moll

@Pimenista2 za królowej Bony. Przyjechało z jej kucharzem

moll

@Pan_Pomidor tak. Ona zwiozła tu coś z warzyw z tego co kojarzę

Pan_Pomidor

@moll Które już wcześniej były jadane?

moll

@Pan_Pomidor tak

Nie były jadane w takich ilościach, co wskazują rachunki

lgbt

@Pimenista2 dzikie ziemniaki w europie

mrmydlo

@Pan_Pomidor a eskimosi piekli mamuta w promieniach słonecznych

Legitymacja-Szkolna

@Pan_Pomidor jak niby można ugotować zupę poprzez wrzucanie gorących kamieni? Co najwyżej podgrzać ale nie gotować. Ktoś chyba musiał stać nad tym dołem i przez kilka dobrych godzin stać i wymieniać kamienie nie wspominając że wyciągnięcie kamieni z gotującej się zupy to nie taka prosta sprawa xD

moll

@Legitymacja-Szkolna dobre rękawice kuchenne i możesz działać cuda w dole z wrzątkiem

Pan_Pomidor

@Legitymacja-Szkolna Aborygeni pieką mięso gorącymi kamieniami widziałem na żywo, choć to tylko jedna z metod. Kamień można nagrzać spokojnie do 400 st. C.

Jajco

@Legitymacja-Szkolna a czemu niby nie? Włóż kiedyś kamień do ogniska na godzinę i jak już będzie czerwony wrzuć go do wiadra z wodą i wtedy zobaczysz co się dzieje

JeremaWisniowiecki

@Pan_Pomidor nigdy nie lubiłem rosołu, taka woda bez smaku dla biedactwa

ElektrolizatorDwuczlonowy

@JeremaWisniowiecki jeśli rosół który jadłeś nie miał smaku to najwidoczniej był źle przyrządzony

Jim_Morrison

Największym biedakiem tutaj jesteś ty, i to pod wieloma względami.

Zaloguj się aby komentować