#pizza #gotowanie
smacznego życzę.
@Shivaa piekarnik, czy jakiś specjalny piec do pizzy? Bo wygląda pysznie
@Req86 zwykły piekarnik, ale pizza możliwie blisko górnej grzałki
@Shivaa temperatura pewnie max, a jak długo w piekarniku ?
yuummie
@Shivaa Milusio, tak trzymaj i smacznego
@Bankrut.pl dzięki :3
@Shivaa gdzie te rady bo też szukam :-)
@MolibdenowyMateusz jeśli chodzi o najważniejsze z moich doświadczeń to:
-
mąka najlepsza oczywiście 00, ale z 500 też da się zrobić dobry placek
-
miód zamiast cukru to fajna odmiana
-
zaczyn typu poolish daje rewelacyjne efekty
-
włączyć w proces fermentacje w lodówce przez 1-3 dni
-
obliczać hydratację, powyższa pizza ma 65%
-
placek po ukręceniu posmarować oliwą, ja nie robię sosu tylko na naoliwione ciasto nakładam cienką warstwę przecieru pomidorowego bo nie lubię jak sos się wybija smakiem
-
pizza musi się robić jak najkrócej, ja nagrzewam na maxa (250) piekarnik elektryczny i umieszczam pizzę na nagrzanym dobrze kamieniu tuż pod górną grzałką
-
po upieczeniu smaruję brzegi oliwą czosnkową
jeśli mam wybrać najważniejsze to: kamień do pizzy i pieczenie pod grzałką, poolish, fermentacja w lodówce, odpowiednia hydratacja
@MolibdenowyMateusz też dużo wiedzy wyciągnęłam z tego artykułu https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/przepis-na-pizze-neapolitanska/ mimo że neapolitany nie robiłam
coś nie pykło
Komentarz usunięty
@MolibdenowyMateusz xDD
Zaloguj się aby komentować