Wczorajsza kolacja, nieskromnie powiem przepyszna 😁 podziękowania dla @Bankrut.pl za dobre rady, ciasto wychodzi rewelacyjne 🍕
#pizza #gotowanie
8e43c30a-d1ea-4fde-ac6d-b5b015021104
Req86

@Shivaa piekarnik, czy jakiś specjalny piec do pizzy? Bo wygląda pysznie

Shivaa

@Req86 zwykły piekarnik, ale pizza możliwie blisko górnej grzałki

Req86

@Shivaa temperatura pewnie max, a jak długo w piekarniku ?

Bankrut.pl

@Shivaa Milusio, tak trzymaj i smacznego

Shivaa

@Bankrut.pl dzięki :3

MolibdenowyMateusz

@Shivaa gdzie te rady bo też szukam :-)

Shivaa

@MolibdenowyMateusz jeśli chodzi o najważniejsze z moich doświadczeń to:

  • mąka najlepsza oczywiście 00, ale z 500 też da się zrobić dobry placek

  • miód zamiast cukru to fajna odmiana

  • zaczyn typu poolish daje rewelacyjne efekty

  • włączyć w proces fermentacje w lodówce przez 1-3 dni

  • obliczać hydratację, powyższa pizza ma 65%

  • placek po ukręceniu posmarować oliwą, ja nie robię sosu tylko na naoliwione ciasto nakładam cienką warstwę przecieru pomidorowego bo nie lubię jak sos się wybija smakiem

  • pizza musi się robić jak najkrócej, ja nagrzewam na maxa (250) piekarnik elektryczny i umieszczam pizzę na nagrzanym dobrze kamieniu tuż pod górną grzałką

  • po upieczeniu smaruję brzegi oliwą czosnkową


jeśli mam wybrać najważniejsze to: kamień do pizzy i pieczenie pod grzałką, poolish, fermentacja w lodówce, odpowiednia hydratacja

Shivaa

@MolibdenowyMateusz xDD

Zaloguj się aby komentować