Jutro będę robił boczek dojrzewający ale to trzeba poczekać 7 tygodni aż będzie gotowy
#gotowanie #gotujzhejto #foodporn
dej mnie tego boczku
ja też team wędliny dojrzewające ale schab albo karkówkę robię zwykle xd
Mi ostatnio taki wyszedł jak upiekłem.. 4 dni peklowania, później 2 dni w przyprawach i do pieca.
@tripplin @SiostraNieZdradziDziewczynaTak Jak robicie dojrzewające? Używacie do tego bakterii startowych?
@Dzienpachniejakpoczatek nah, dzień w cukrze, płukanie, dzień w soli, płukanie, w przyprawy i wieszam w przewiewnym miejscu na tydzień. przepis odziedziczony od poprzednich pokoleń
@tripplin Temperatury jakoś pilnujesz?
@Dzienpachniejakpoczatek a w życiu
@Dzienpachniejakpoczatek dni cukrowe i solne w lodówce, wylewam wodę która się wytrąca, a potem już gdziekolwiek, byle był przewiew i sucho
@Dzienpachniejakpoczatek ja używam tego przepisu na pancette:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew-N7px_5Ow
jest tam dokładnie wytłumaczone najpierw 7 dni w lodówce w samej soli (bez peklosoli), potem natrzeć przyprawy i 3 dni w temp 22-25C potem dojrzewanie 6 tygodni (u mnie zimą dojrzewa wisząc na strychu w temp 6-10C
można dać wędzonej słodkiej papryki jak ktoś koniecznie chce aromaty wędzenia.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Z włoskiego pamiętam tylko, że bagno to jest kąpiel, całe szczęście jest tłumaczenie automatyczne na angielski.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak wygląda smakowicie, ale za bardzo lubię robić rzeczy "na oko" żeby to się mogło udać xD
@Dzienpachniejakpoczatek coooo? no ciekawe, ciekawe.
Ja nie znam włoskiego ale jak coś gotuje, szczególnie Włoskiego/Francuskiego/Hiszpańskiego/Greckiego/Portulalskiego etc. to lubię poszukać oryginalnego przepisu w danym języku
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak myślałam ze to dobrze podpieczony jabłecznik
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak zrób codzienny boczek
Ciasteczko do kawusi
Dostałem ślinotoku po samym powiększeniu, proszę, nie rób nam tego więcej w styczniu
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak ja tam wrzucilem ramen, wiec masz piorunem kucharski kolego!
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak zjadłbym oj tak.
Po 22 takie wpisy powinny być z automatu cenzurowane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wygląda epicko
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak schab robiłem, boczek tylko raz, wyszla mi stęchlizna w tłuszczu czy inny ki ciul i nie robię
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak gratuluję ale ja upiekłem 2 pizze
@tripplin @SiostraNieZdradziDziewczynaTak czy macie może jakieś zdjęcia waszych finalnych produktów? Zawsze chciałem spróbować zrobić dojrzewające mięso ale chyba zbytnio się dygam.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Jesus, aż poczułem zapach i mi naszło śliny do ust XD smacznego!
@trepanacjaczaszki Mam tylko takie, boczek zrobiony według przepisu powyżej, tylko dodałem wędzonej papryki. Nie ma co się bać. Mi się nigdy mięso nie zepsuło. Tak samo nigdy nie musiałem wyrzucać nastawu cydru czy wina.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak wygląda bardzo dobrze, będę się musiał raz jeszcze nad tym zastanowić
Zaloguj się aby komentować