Upiekłem boczek, a teraz wrzucam go d internetu żeby zbierać lajki. Chory człowiek ze mnie. Zamieniam się w booera.
Jutro będę robił boczek dojrzewający ale to trzeba poczekać 7 tygodni aż będzie gotowy
#gotowanie #gotujzhejto #foodporn
078754b2-58f4-4d74-940f-1932fe08397c
tripplin

ja też team wędliny dojrzewające ale schab albo karkówkę robię zwykle xd

arfordifrikej

Mi ostatnio taki wyszedł jak upiekłem.. 4 dni peklowania, później 2 dni w przyprawach i do pieca.

5cad328b-554b-4e15-971e-c3e01b489cad
Dzienpachniejakpoczatek

@tripplin @SiostraNieZdradziDziewczynaTak Jak robicie dojrzewające? Używacie do tego bakterii startowych?

tripplin

@Dzienpachniejakpoczatek nah, dzień w cukrze, płukanie, dzień w soli, płukanie, w przyprawy i wieszam w przewiewnym miejscu na tydzień. przepis odziedziczony od poprzednich pokoleń

Dzienpachniejakpoczatek

@tripplin Temperatury jakoś pilnujesz?

tripplin

@Dzienpachniejakpoczatek a w życiu

tripplin

@Dzienpachniejakpoczatek dni cukrowe i solne w lodówce, wylewam wodę która się wytrąca, a potem już gdziekolwiek, byle był przewiew i sucho

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Dzienpachniejakpoczatek ja używam tego przepisu na pancette:

https://www.youtube.com/watch?v=Ew-N7px_5Ow


jest tam dokładnie wytłumaczone najpierw 7 dni w lodówce w samej soli (bez peklosoli), potem natrzeć przyprawy i 3 dni w temp 22-25C potem dojrzewanie 6 tygodni (u mnie zimą dojrzewa wisząc na strychu w temp 6-10C

można dać wędzonej słodkiej papryki jak ktoś koniecznie chce aromaty wędzenia.

Dzienpachniejakpoczatek

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Z włoskiego pamiętam tylko, że bagno to jest kąpiel, całe szczęście jest tłumaczenie automatyczne na angielski.

tripplin

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak wygląda smakowicie, ale za bardzo lubię robić rzeczy "na oko" żeby to się mogło udać xD

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Dzienpachniejakpoczatek coooo? no ciekawe, ciekawe.

Ja nie znam włoskiego ale jak coś gotuje, szczególnie Włoskiego/Francuskiego/Hiszpańskiego/Greckiego/Portulalskiego etc. to lubię poszukać oryginalnego przepisu w danym języku

70f4a790-dbe9-46d7-b073-ddee507e4e1b
jenta

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak myślałam ze to dobrze podpieczony jabłecznik

CzajkaRuchajka

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak zrób codzienny boczek

thechips

Dostałem ślinotoku po samym powiększeniu, proszę, nie rób nam tego więcej w styczniu

DMDG

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak ja tam wrzucilem ramen, wiec masz piorunem kucharski kolego!

repulsive

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak zjadłbym oj tak.

Odwrocuawiacz

Po 22 takie wpisy powinny być z automatu cenzurowane ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wygląda epicko

Sosnowiczanin

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak schab robiłem, boczek tylko raz, wyszla mi stęchlizna w tłuszczu czy inny ki ciul i nie robię

Michal_Rzultko

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak gratuluję ale ja upiekłem 2 pizze

97d5302b-5575-4b41-a60d-03b04701d274
trepanacjaczaszki

@tripplin @SiostraNieZdradziDziewczynaTak czy macie może jakieś zdjęcia waszych finalnych produktów? Zawsze chciałem spróbować zrobić dojrzewające mięso ale chyba zbytnio się dygam.

HRJvc0Dxobha

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Jesus, aż poczułem zapach i mi naszło śliny do ust XD smacznego!

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@trepanacjaczaszki Mam tylko takie, boczek zrobiony według przepisu powyżej, tylko dodałem wędzonej papryki. Nie ma co się bać. Mi się nigdy mięso nie zepsuło. Tak samo nigdy nie musiałem wyrzucać nastawu cydru czy wina.

13ad64f9-b6ab-497e-b1cc-6801126a3507
trepanacjaczaszki

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak wygląda bardzo dobrze, będę się musiał raz jeszcze nad tym zastanowić

Zaloguj się aby komentować