@Jarem Myślę, że to zbyt świeża sprawa, żeby były jakieś długofalowe, szeroko zakrojone badania. W cywilizacji, gdzie podstawą diety są produkty zbożowe i węglowodany, ciężko prowadzić jakieś badania na dużych społecznościach.
Na pewno aktualne wytyczne żywieniowe nie są zbyt dobre, skoro społeczeństwa zmagają się z plagą otyłości czy cukrzycy.
Myślę, że u zdrowego człowieka nie ma potrzeby stosowania rygorystycznej diety keto jak przy cukrzycy (np. nie odmawiać schabowego bo jest w panierce czy świeżych owoców), w stosunku do typowego keto "tylko tłuszcz" dobrze jest też włączyć produkty białkowe i należy też pamiętać o jakości tych tłuszczów, czyli urozmaicone nieprzetworzone roślinne (orzechy, nasiona, oleje) a nie tylko boczek i smalec. Na pewno będzie to zdrowa dieta aby utrzymać szczupłą sylwetkę i zapobiegać cukrzycy, jeżeli ktoś ma obciążenia genetyczne.