#gotujzhejto
@Nervous99 rozwałkować? xD
@AdelbertVonBimberstein rozciągać się nie chce bydle, sprężynuje jak szalone
@Nervous99 daj mu odpocząć w lodówce z godzinę.
Ja robię tak: https://www.hejto.pl/wpis/a-taka-noworoczna-pizza-na-quot-szybko-quot-mnie-wyszla-chyba-najlepsza-w-tym-ro?commentId=19f3fe9a-bb11-4c61-8141-a4fcce4164e3
@Trawienny dziękować :)
@Nervous99 Chodzi o szybki placek?
@chwastyodkuchni zdecydowanie
@Nervous99 Szybka lepsza niż z lokalnej pizzerii. Tylko fajnie mieć kamień.
https://kuchnia-domowa.pl/porady/przygotowywanie-produktow/460-ciasto-na-pizze
@chwastyodkuchni Wypróbuje bez kamienia, dzięki
@Nervous99 350g mąki. Robisz w niej dołek, 10g drożdży do środka, na to szczypta cukru, 200ml lekko ciepłej wody i 45ml mleka. Machasz okrężnie michą aż mąka złączy się z płynem w konsystencję śmietany.
Odstawiasz na 20 minut w ciepłe miejsce.
Jak drożdże ruszą, dodajesz trochę soli i łyżkę lub dwie oleju.
Wyrabiasz ciacho i na godzinę w ciepłe miejsce.
Z tej ilości ja robię 2 sporawe pizze dla całej rodziny.
Pizze się piecze w 190°C bez termoobiegu przez 13 minut, a potem włącza termoobieg aż się podrumienią składniki.
Wpierdalasz bez opamiętania, a wyrzuty sumienia odstawiasz na później.
@plemnik_w_piwie Bóg zapłać dobry człowieku, niech Ci Bozia w piorunach wynagrodzi.
@Nervous99 ciasto jest dość płynące. Używaj dużo mąki do podsypywania i na łapy by ci się nie poprzyklejało. Ale po wypieczenu jest git. Smaczne trochę chlebowe
@Nervous99 ja robię taką: https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/przepis-na-pizze-neapolitanska/
@matips dzięki 🙏🏻
proszę zostawić ten wałek w spokoju
@Half_NEET_Half_Amazing niezły wałek z tym wałkiem. Na swoją obronę mam tylko to że bez wałka to z tego co najwyżej by wyszła upośledzona drożdżówka gigant
@Nervous99 Tutaj masz kompendium wiedzy:
A tutaj masz kalkulator:
Ostatecznie zrobiłem na szybko placuszka wg linka od @chwastyodkuchni . Siadł elegancko i nawet nie musiałem wałkować 😅dzięki wszystkim, następnym razem spróbuję innej propozycji dla urozmaicenia
Zaloguj się aby komentować