#gotowanie #gotujzhejto
@Zielczan smacznego!
@Zielczan Na bogato, elegancko!
@Lubiepatrzec chyba delikatnie przesadzilem, zostanie na pewno na jutro, ale moze i na pojutrze xD
@Zielczan Nie, jest idealnie! Taka pizza musi mieć inny charakter niż włoska i właśnie powinna być "na bogato" - gruby placek i masa dodatków. Jak jakiś tort wytrawny a nie pizza neapolitańska. Jestem pewny, że nie zmarnuje się
@Zielczan Na zimno też dobra
@Lubiepatrzec smårgostarta obadaj, szwedzka kanapka tortowa
@Hejto_nie_dziala fiu, fiu! wygląda apetycznie
@Lubiepatrzec sky is the limit, kiedyś robiłem samemu, wyszła taka bomba kaloryczna że od 3 lat na diecie jestem
@Zielczan Porządna pizza. Jak się na nią patrzy, to nie wydaje się, że będzie się głodny po jej zjedzeniu.
we włoszech ten cienki placek margarita to było żarcie biedoty
@jotoslaw Już widzę jak włoska matka się jebała z tym ciastem na pizzę jak to jest teraz w "originalnych włoskich przepisach", gdzie ciasto dojrzewa dobę w lodówce i robisz z nim różne chuje muje. W przerwach między praniem w rzece a pilnowaniem piątki dzieci. Zagniatała ciasto i wrzucała na nie to co akurat było w domu, czosnek, oliwa, cebula, oliwki, pomidory, jakieś badyle pod płotem - bazylia, oregano.
@GazelkaFarelka ale dlaczego nie? Tak samo to ciasto sobie leżało i nie wymagało uwagi jak polskie ciasta na chleb.
Najważniejsze, że sera po 70zl nie trzeba było dokładać
@Felonious_Gru Zacznijmy od tego, skąd miała mieć zegarek, wagę z rozdzielczością co do grama i lodówkę o temperaturze 6-8 stopni.
Z ciastem na chleb też nikt tak nie cudował.
@GazelkaFarelka nie miala. Robila ciasto tak jak jej matka i wrzucała do piwnicy na noc, i tak codziennie, jak automat, tak jak ty rano robisz kawe i kanapke tak ta kobita nakurwiala ciasto
@GazelkaFarelka Całe życie używała tej samej miarki do drożdży i tego samego garnuszka do mąki
@Felonious_Gru Raczej lała wody tyle, tak żeby "na czucie" było dobrze. Jak za rzadkie dosypywała mąki, jak za gęste dodawała wody. Mam takie przepisy od babci czy ciotki na np. pierniczki. "Pół kilo miodu, mąki ile się wgniecie"
Nawet jak wrzucała to na noc do piwnicy (a nie sądzę, żeby każdy dom nawet najbiedniejszych ludzi miał piwnicę, a w piwnicy zawsze i u każdego była temperatura 6-8 stopni), to nadal nie jest to tyle filozofii ile dziś znajdziesz w przepisach na pizzę.
@GazelkaFarelka
Po prostu teraz masz możliwość odmierzenia produktów tak, żeby to było powtarzalne. Nie rozumiem,co w tym złego xD
podobnie robią makaron z sosem na winie z lodówki
@Zielczan Ja zrobiłem najpierw piec do pizzy😆
@sebastian-zdanuk Co jest górną i dolną półką pieca? Zainspirowaleś mnie. Zostało nam trochę cegieł z budowy. W sumie nawet bez murowania się obejdzie, więc nie będzie problemu z rozbiórką czy przeniesieniem jakby co.
Zwykła płyta chodnikowa z Castoramy za 20zl.
Tutaj moje źródło inspiracji https://youtu.be/tHMQ_QQJtbY
@sebastian-zdanuk myślałem, że Zdunek i chciałem zaśmieszkować, że nazwisko zobowiązuje... Ale na oczywiście musiałeś wszystko zepsuć.
@sebastian-zdanuk To jest zajebiste.
@sebastian-zdanuk Przepraszam, że się przypieprzam, ale czy to jest papier do pieczenia? Jeśli tak to sprawdź do jakiej temperatury producent go dopuszcza. Standardowy, zwykły papier do pieczenia wytrzymuje maksymalnie 220-230 stopni a powyżej sylikon zaczyna się topić/palić a to może nie być do końca dobry pomysł.
Ananas na pizzy? Biere 🤤
@Shivaa woman of culture
Zaloguj się aby komentować