Masielnica ze sprytnie pomyślanym pływakiem.
Masło przechowuję dzięki niej poza lodówką, w wodzie, jak dawniej.
Największy plus: miękkie masło dostępne na zawołanie.
Największy minus: miękkie masło dostępne na zawołanie.
#kuchnia #gotowanie #gadzety #olmecpoleca
Bystre ☺️
Daj namiary gdzie to kupic
nigdy. tylko zdrapywanko i rozmasłowywanko.
@Olmec protip - można po prostu pół kostki wkładać do zwykłej maselniczki i zje się na bieżąco, nie zdąży zjełczeć
@GazelkaFarelka mój drugi podbródek uwielbia takie rady.
@Olmec masło nie tuczy bo jest sycące, chociaż ma dużo kcal to 100 g (700 kcal) na raz nie dasz rady zjeść
natomiast 700 kcal w postaci np. dwóch pączków już bez żadnego problemu idzie wciągnąć
@GazelkaFarelka
100 g (700 kcal) na raz nie dasz rady zjeść
nie znasz moich możliwości...
@GazelkaFarelka pierdzielenie. To dodatkowy fat w diecie i głupie 20 g dziennie zrobi różnice w skali miesiąca. Wjebiesz ileś gramów w chleb, nie najesz się tym, a kalorii dostarczasz.
@Olmec @BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta
cztery buły i pół kostki znika jak zaczarowane (´・ᴗ・ ` )
@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta najem się tym, kromka chleba z masłem, tłusty ser żółty lub jajko lub brie, majonez, jakiś warzyw np. plasterek konserwowego ogórka, kawa i jestem syta do co najmniej 12.00
@GazelkaFarelka tak samo byś się najadła bez tego masła. Fat to fat i trzeba mieć to na uwadze, masła jest na tyle mało e posiłku że nie syci, ale na tyle dużo że w skali miesiąca robi różnicę
@GazelkaFarelka @Olmec Aż mi się przypomniało zdjęcie amerykanki która wsuwała kostkę masła jakby to był snickers.
@Olmec dobre. Dobre. Gdzie kupiłeś?
@Astro @Precell nie pamiętam. Poszukam i dam znać.
@Astro @Precell znalazłem coś takiego:
Inteligentna, nie ma to tamto.
A co daje ta woda?
@milew myślę, że odcina dopływ powietrza, więc masło jest mniej narażone na utlenianie plus trudniejszy dostęp dla bakterii. Tak na #chlopskirozum
@milew @Olmec Również trochę schładza.
Trzeba skrobać, bo zmarznięte #pdk
@rakokuc zawsze skrobię
@Olmec ja lubię sobie takie zimne w plastry kroić i zajadać
@Olmec zwykła woda czy solanka?
@PlatynowyBazant20 zwykła, dobrze wymienić co dwa, trzy dni.
@PlatynowyBazant20 ale tak teraz pomyślałem - solanka pewnie nie zaszkodzi, a i pewnie wydłuży czas przechowywania. O ile chcesz słone masło.
@Olmec pamiętam babcia w solance moczyła swojskie masło, ale nie wiem czy to był element procesu produkcji czy już sama eksploatacja
@Olmec ciekawy pomysł z tą wodą, zajebisty mają opis na allegro. Szkoda, że jest zrobione z plastiku, a nie z ceramiki. Ale z drugiej strony niecałe pięć dyszek. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kaczan34 z nagrodami, łooo Panie!
Śmieszy mnie to trochę bo u mnie masło schodzi w takich ilościach, że nie zdarzy zjełczeć w maselniczce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Masło jest twarde jak zapomni się uzupełnić w maselniczce. Ale, mam czarną, światła nie przepuszcza, dostęp powietrza odcina, masło było w niej ostatnio kilka dni (zapomniałem schować przed wyjazdem) i nic mu się nie stało.
Maselniczka jest tania tylko szkoda, że masło znowu stało się polskim złotem.
@Olmec od kiedy przeszedłem na solone masło to trzymam i miesiąc w zwykłej maselniczce i jeszcze nigdy mi nie zjełczało. No ale na słodkie to fajny patent.
Zaloguj się aby komentować