Szalom!
Łere ys maj napletek?
Ale chała...
@GazelkaFarelka jak masz więcej to bym wzięła
@UmytaPacha Ze dwie pod pachy i trzy do torby (sam bym tak zrobił)
@UmytaPacha przepis dać mogę dać
@GazelkaFarelka wolę żeby mi w ryj dać drożdżówę dać
@GazelkaFarelka a poproszę przepis
@monke 3 żółtka ucierasz z 80g cukru
Dodajesz 500g mąki typ 500, 5g soli, 20g świeżych drożdży rozpuszczonych w 220g ciepłego mleka (pokojowa temp. wystarczy). Wyrabiasz, za moment dodajesz 80g rozpuszczonego masła. Wyrabiasz aż całość odkleja się od miski. Odstawiasz na 40 min.
Dzielisz ciasto na 4 części i formujesz chałkę (tutoriale na YouTube).
Zostawiasz na blasze na minimum 30 minut, można jeszcze więcej. Smarujesz rozbitym jajkiem, posypujesz kruszonką. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Przepis na kruszonkę - trochę mąki, cukru, masła (tak mniej więcej objętościowo podobna ilość), tak po 2 łyżki każdego, rozcierasz w paluchach żeby się lepiło w grudki ale było sypkie, jak trzeba to posypujesz odrobinę mąki czy cukru.
Zaloguj się aby komentować