Płacą ci za wąchanie pieprzu? Czad
@PlatynowyBazant20 płacą mi za wąchanie różnych przypraw
@HolQ jak często sprawdzasz zapach narkotyków?
@maximilianan jeśli pytasz o gałkę muszkatalowa (mirystycyna)
@HolQ bleh, gałka. Tylko krajuwa o zapachu szczura
@HolQ kolumbijski katar hehehe
@maximilianan bardziej guatemalsko/indyjski xD
@HolQ to to samo
@maximilianan za woreczek pieprzu nie pójdziesz w pasiak xD
@HolQ tu mnie masz
@HolQ
Fajna robota, taka organoleptyczna.
Czym resetujecie kubki smakowe między testami?
Komponujecie mieszanki, czy robicie testy pojedynczych przypraw?
@UncleFester woda. Przy bardziej intensywnych przyprawach trzeba po prostu zrobić przerwę. W przypadku porównywania zapachu dobrze jest powąchać kawę albo...wsadzic nos w zgięcie łokcia i wziąć parę wdechow xD
"Komponujecie mieszanki, czy robicie testy pojedynczych przypraw" - wstepny screening na samej przyprawie => wybranie zbliżonych organoleptycznie i która powinna być zastapions przez ktora => porównywanie wpływu podmiany w gotowym produkcie. Różna aplikacja, ale przeważnie rozpuszczona w wodzie, na chipsach albo kurczak
@HolQ byłem kiedyś z wizytą na produkcji w firmie która zajmowała się przyprawami, akurat mielili pieprz. Podejrzewam że gaz pieprzowy na pracownikach nie zrobiłby wrażenia, byli nieźle zahartowani, ja umierałem.
@dez_ oj zdziwiłbyś się. Pieprz ma 5-10% zawartości piperyny. Czysta piperyna ma 100k w SHU. Gaz pieprzowy zawiera kapsaicyne (czysta ma 16mln SHU), a w gazie ma 500k-2mln. Z drugiej strony pracownicy powinni nosić maski z filtrami. U nas mają coś a'la przyłbice albo kaski na motor z przyczepionym na plecach oczyszczaczem powietrza
@HolQ czy ilość kichnięć determinuje jakość pieprzu?
@monke tak. W przypadku takiej samej ilości kichniec bierzemy tez pod uwagę stopień zasmarkania
Ocena zakończona...bo mielonym czarnym pieprzu musiałem czekać 1 h zanim znowu coś zacząłem czuć
Komentarz usunięty
Nie macie jakieś fajnej mieszanki do posypania beef jerky przed suszeniem?
@Guma888 mam od zabraniam różnych mieszanek. Ostatnio na chacie robiłem sobie kurczaka marynowanego w przyprawie jalapeno do salami. Tak o przeznaczonej do beef jerky Ci nie podam. Nie mogę z resztą jakiejkolwiek Ci podać. Wyleciałbym na kopach za zdradzanie tajemnic firmy. Kilka lat temu w jednej fabryce w Chinach jakas mądra laska odchodziła z R&D do konkurencji. Stwierdziła że sobie wydrukuje receptury na do widzenia. Sprawa skończyła się w sądzie.
@Guma888 mieszanki cajun i jerk chicken się dobrze sprawdzają do jerky, do tego czarny pieprz i granulowany czosnek i cebula, sól.
Zaloguj się aby komentować