#swiatprzypraw #pracbaza Dzisiaj w robocie czeka mnie do porównania pieprz....nos mnie napieprza od samego paczenia na to!
9bb48bda-c1ee-486b-9449-3c721ac031dd
PlatynowyBazant20

Płacą ci za wąchanie pieprzu? Czad

HolQ

@PlatynowyBazant20 płacą mi za wąchanie różnych przypraw wszystko na tych regałach wąchałem i smakowałem

e2e814db-1318-4fc5-94ed-e2d6d7fd43cc
e09e61d9-d85b-4cf8-9d89-93fe0cf2cc35
maximilianan

@HolQ jak często sprawdzasz zapach narkotyków?

HolQ

@maximilianan jeśli pytasz o gałkę muszkatalowa (mirystycyna) to jeszcze nie zaczelosmy konsolidacji dla niej xP

maximilianan

@HolQ bleh, gałka. Tylko krajuwa o zapachu szczura

maximilianan

@HolQ kolumbijski katar hehehe

HolQ

@maximilianan bardziej guatemalsko/indyjski xD

HolQ

@maximilianan za woreczek pieprzu nie pójdziesz w pasiak xD

UncleFester

@HolQ

Fajna robota, taka organoleptyczna.

Czym resetujecie kubki smakowe między testami?

Komponujecie mieszanki, czy robicie testy pojedynczych przypraw?

HolQ

@UncleFester woda. Przy bardziej intensywnych przyprawach trzeba po prostu zrobić przerwę. W przypadku porównywania zapachu dobrze jest powąchać kawę albo...wsadzic nos w zgięcie łokcia i wziąć parę wdechow xD


"Komponujecie mieszanki, czy robicie testy pojedynczych przypraw" - wstepny screening na samej przyprawie => wybranie zbliżonych organoleptycznie i która powinna być zastapions przez ktora => porównywanie wpływu podmiany w gotowym produkcie. Różna aplikacja, ale przeważnie rozpuszczona w wodzie, na chipsach albo kurczak

dez_

@HolQ byłem kiedyś z wizytą na produkcji w firmie która zajmowała się przyprawami, akurat mielili pieprz. Podejrzewam że gaz pieprzowy na pracownikach nie zrobiłby wrażenia, byli nieźle zahartowani, ja umierałem.

HolQ

@dez_ oj zdziwiłbyś się. Pieprz ma 5-10% zawartości piperyny. Czysta piperyna ma 100k w SHU. Gaz pieprzowy zawiera kapsaicyne (czysta ma 16mln SHU), a w gazie ma 500k-2mln. Z drugiej strony pracownicy powinni nosić maski z filtrami. U nas mają coś a'la przyłbice albo kaski na motor z przyczepionym na plecach oczyszczaczem powietrza

monke

@HolQ czy ilość kichnięć determinuje jakość pieprzu?

HolQ

@monke tak. W przypadku takiej samej ilości kichniec bierzemy tez pod uwagę stopień zasmarkania

HolQ

Ocena zakończona...bo mielonym czarnym pieprzu musiałem czekać 1 h zanim znowu coś zacząłem czuć

9588807e-3b52-4a25-a05f-521b88cba6cd
2d42f959-3019-4c28-b61a-758efed810cb
12952bee-1fda-45ce-8893-9a0f67b01303
HolQ

Komentarz usunięty

Guma888

Nie macie jakieś fajnej mieszanki do posypania beef jerky przed suszeniem?

HolQ

@Guma888 mam od zabraniam różnych mieszanek. Ostatnio na chacie robiłem sobie kurczaka marynowanego w przyprawie jalapeno do salami. Tak o przeznaczonej do beef jerky Ci nie podam. Nie mogę z resztą jakiejkolwiek Ci podać. Wyleciałbym na kopach za zdradzanie tajemnic firmy. Kilka lat temu w jednej fabryce w Chinach jakas mądra laska odchodziła z R&D do konkurencji. Stwierdziła że sobie wydrukuje receptury na do widzenia. Sprawa skończyła się w sądzie.

Budo

@Guma888 mieszanki cajun i jerk chicken się dobrze sprawdzają do jerky, do tego czarny pieprz i granulowany czosnek i cebula, sól.

Zaloguj się aby komentować