Jeśli umiesz zrobić herbatę to i z suszeniem wołowiny sobie poradzisz.
Najlepiej wychodzi:
1kg ligawy
180ml sosu sojowego
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
można oczywiście podkręcić ostrość, ale przepis powyżej będzie pasował każdemu.
Ligawę zmrozić żeby zrobiła się twarda, ale dawała się pokroić. Ciąć ukośnie (45st) do włókien na paski grubości około 4mm (to jedynie sugestia, można cieńsze i w innym układzie włókien w zależności od upodobań).
Dokładnie obtoczyć w marynacie i zostawić w lodówce na dobę.
Suszarkę do grzybów zabezpieczam papierem do pieczenia i rozkładam mięso. Suszenie trwa kilka godzin (przeważnie 5-7) w temp około 60st.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku, można trzymać kilka miesięcy, ale na bank będzie zjedzona wcześniej.
Smacznego
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
![d85a3faf-b2c8-42a0-a5ba-26dd638691b5](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/14177eac454545d17e0190f746a81092.jpg)
![85f09357-56df-4029-86be-93fc5741b9d7](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/a5b419ca45381bd04fb764aeb0763016.jpg)