Jeśli umiesz zrobić herbatę to i z suszeniem wołowiny sobie poradzisz.
Najlepiej wychodzi:
1kg ligawy
180ml sosu sojowego
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
można oczywiście podkręcić ostrość, ale przepis powyżej będzie pasował każdemu.
Ligawę zmrozić żeby zrobiła się twarda, ale dawała się pokroić. Ciąć ukośnie (45st) do włókien na paski grubości około 4mm (to jedynie sugestia, można cieńsze i w innym układzie włókien w zależności od upodobań).
Dokładnie obtoczyć w marynacie i zostawić w lodówce na dobę.
Suszarkę do grzybów zabezpieczam papierem do pieczenia i rozkładam mięso. Suszenie trwa kilka godzin (przeważnie 5-7) w temp około 60st.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku, można trzymać kilka miesięcy, ale na bank będzie zjedzona wcześniej.
Smacznego
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
Nie dodało mi zdjęć z etapów produkcji
@dez_ Ten papier to w jakim celu? By mięso się nie przykleiło?
@Zielonypomidor marynata trochę brudzi, nie trzeba szorować tacki.
@dez_ Ja do zmywarki daje tacki i bez problemu domywa. Myślałem, że mięso przykleja się do kratki.
Też kiedyś robiłem tylko dodawałem łyżeczkę miodu do marynaty. Smak petarda - słono-pikantno-słodki.
@dez_ O proszę, chipsy wołowe, oryginalne.
@dez_ łatwe ale żeby to zrobić musiałbym kupić wszystko łącznie z suszarką do grzybów. trochę się nie pyli
@dez_ ile ostatecznie wyszło gramów z jednego kilograma? super robota!
@panikaman jeśli masz piekarnik to tez się da.
@Kulturozofiapl z 1kg zostaje zazwyczaj 300-350g, wszystko zależy od stopnia wysuszenia.
@dez_ Ahhh beef jerky własnej roboty to jest życie... Przy następnym podejściu polecam sos Worcestershire
Zaloguj się aby komentować