Sos robiłem pierwszy raz. wyszedł mi bardzo smaczny ale go zepsułem. Szalotka za grubo pokrojona i za krótko podsmażona na maśle, sos redukowałem w oddzielnym garnku a następnie redukcją deglazowałem patelnie na której smażył się stek, przez co wino i tłuszcz wyszły oddzielone, powinna być jednolita struktura (chyba za krótko deglazowałem patelnie???), a sos był trochę za tłusty. Dodatkowo zrobiłem jakieś trzy razy za dużo sosu. Smak 8/10
Do tego pieczone ziemniaczki na smalcu kaczym wytopionym podczas robienia piersi z kaczki (w małym słoiczku)
Musze popracować nad prezentacją dań bo wygląda jak nasrane.
#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie #mieso
Jeszcze dodam że nigdy wcześniej w tygodniu nie ugotowałem sobie tak pracochłonnego obiadu - człowiek jak się starzeje to coraz większe wymagania ma. Kiedyś bym usmażył kiełbasę i napił się wódki.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Obyś dostał sraczki od ten surowizny
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak stek idealnie na mój gust, mogę wiedzieć skąd przepis na sos?
@JozefStalin mój ulubiony kanał kulinarny https://www.youtube.com/watch?v=hcMQo-iJa94
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak
następnie redukcją deglazowałem patelnie
Mam wrażenie, że tutaj wystąpił problem. Czemu nie deglasowałeś samym winem?
Mogło być też tak, że za słabo zemulgowało się w garnku, ale obstawiałbym to pierwsze.
@paramyksowiroza możliwe że tak, patelnia była zbyt gorąca i sos się rozdzielił, wino zaniosłem do stołu żeby nalać sobie kieliszek
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Nie musisz, ale jak masz zajawkę to powinieneś
Zapraszam do siebie
Zaloguj się aby komentować