Ragu/bolognese gotowało się 1h 40min i nadal jest taka warstwa wody u góry. Po wymieszaniu się jest akceptowalnie rzadkie.
Nie wiem czy coś źle robię, czy jest dobrze wszystko?
Zrobione z podsmażonej cebuli, marchwi i selera naciowego, z mięsem wołowym i wieprzowym.
Z pomidorów to to puszka i pasata.
Wina i oliwy nie dodaję.
Wydaje mi się że dodam z dwie łyżeczki koncentratu i będzie ok?
(zdj robione na gównianym telefonie za 500zł bo jestem biedny)
#gotujzhejto #jedzenie
61538057-dad8-4a36-b291-9f7b9e2c0739
Zielonypomidor

@qew12 To albo dusisz na wolnym ogniu jeszcze (prawilnie) lub dodajesz koncentratu ( szybkościowo).

moll

@qew12 jeśli rzadko mieszasz, to woda z sosu będzie się unosiła, a gęste opadało na dno i przypalało. Raczej normalna sprawa

Jim_Morrison

@qew12 Powinno być tam jeszcze mleko.

Zgrywajac_twardziela

@qew12 Musisz mieszać długo na małym ogniu żeby woda odparowała

qew12

@Zgrywajac_twardziela @moll to cały czas mieszać?

Zgrywajac_twardziela

@qew12 Raczej tak, możesz ewentualnie dać na mały płomień, i wtedy mieszać od czasu to czasu, ale wtedy będziesz musiał długo czekać żeby woda odparowała

qew12

@Zgrywajac_twardziela na najmniejszym cały czas gotowałem

Zgrywajac_twardziela

@qew12

na najmniejszym cały czas gotowałem


Pytanie jeszcze jaki palnik xD

Ogólnie no z przypalaniem jest tak, że to trzeba wyczuć. Jedno danie się przypali szybciej inne wolniej, dużo zależy od rodzaju gara i grubości jego dna, konsystencja potrawy też nie bez znaczenia jest, nie ma reguły.

qew12

@Zgrywajac_twardziela W sensie gazowy? Taka średnia wielkość xD

Zgrywajac_twardziela

@qew12

No to możesz dać na najmniejszy, i mieszać to raz na kilka/kilkanaście minut, ale wtedy to się będzie gotować pół dnia, żeby tą wodę odparować, albo stać nad tym i mieszać i gazu dać na pełną pizdę, wtedy będzie szybciej, ale minus jest taki, że trzeba nad tym stać, innego rozwiązania niestety nie ma xd

qew12

@Zgrywajac_twardziela mogli o tym od razu pisać w przepisach ( ‾ʖ̫‾)

moll

@qew12 zwykle nie piszą. Jak chcesz szybko odparować to włącz wyciąg nad kuchenką i mieszaj w garnku

radidadi

pomidory im dłużej się gotują tym lepiej smakują, spokojnie możesz 3h gotować taki sos

Shemsi

@qew12 No akurat na to danie to im masz więcej czasu tym lepsze wychodzi Ale ja jak tobie to tak z 3h na ogniu trzymam na małym gazie żeby się mięso ładnie rozchodziło i sos nabrał odpowiedniej gęstości. Ofc możesz oszukać i sypnąć jakiejś skrobi ziemniaczanej czy wody po makaronie, ale ja tak nie lubię.

Zaloguj się aby komentować