Jednak wraz z restauracją Meiji (zmiana ustroju w 1868 r.) Japonia przyjęła zaawansowane cywilizacyjnie rozwiązania Zachodu i rozpoczęła drogę do modernizacji kraju pod hasłem „cywilizacji i oświecenia”. Zachęcano ludzi do naśladowania zwyczajów zachodnich, również kulinarnych i jedzenia mięsa, reklamując je jako środek na poprawę sylwetki i zdrowia. Z tego powodu w 1871 r. dwór cesarski podjął inicjatywę zniesienia zakazu spożywania mięsa i wprowadzenia wołowiny do pałacowej kuchni. Japończycy przekonali się do mięsa dopiero jednak po drugiej wojnie światowej.
Źródło: Dalekowschodnie Refleksje profil X
P.S. Sporo czytam i natykam się często na ciekawostki. Stwierdziłem więc, że trzeba zacząć się nimi dzielić
Pod tagiem:
#roznoscidziwnosci
Niezla bojka, w ktorej zginelo kilka osob, nagrywal ktos? ;)
@bartek555 to typowa bójka buddyjskich mnichów, więc nawet nie było co nagrywać
@Kahzad moze znajde jakies nagranie z cctv na liveleaku. fajna ciekawostka, wrzucaj czesciej. tzn nie ze sama bojka, tylko calosc
@bartek555 a tak serio - sprawdziłeś datę tej bójki
@Kahzad liveleak tez juz od dawna nie dziala ;)
@bartek555 oho... widzę, że do tyłu jestem ze współczesnym internetem
Bardzo fajny wpis do porannej kawy 🙂
@Farmer111 smacznej kawy na dzień dobry
@Kahzad
>Przez 1200 lat, aż do roku 1871 w Japonii obowiązywał zakaz jedzenia mięsa.
Zakop informacja nieprawdziwa, zasilacz z czarnej listy.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Japanese_cuisine
Ale temat sam w sobie ciekawy.
@Opornik w zalinkowanym artykule w sumie napisane to samo co wyżej
Tylko u mnie po polsku
@Kahzad
>"If we eat hamburgers for a thousand years, we will become blond. And when we become blond we can conquer the world."
Swoją drogą bardzo niewygodny dla wegusów artykuł.
@Opornik cóż, testy na ludziach przez 1400 lat i to na całej populacji (prawie) dają prawo do wyciągania wniosków :]
@Kahzad czytałem kiedyś na Wikipedii artykuły o ludziach pierwotnych. było gdzieś tam wspomniane jak bardzo powiększył się człowiekowi mózg odkąd zaczął jeść mięso.
Potem nie mogłem tego fragmentu znaleźć.
Albo ktoś wyedytował albo nie umiem w internety.
@Opornik tak samo jak zaczęcie używania ognia do przygotowywania posiłków dzięki smażeniu pieczeniu lub gotowaniu więcej substancji odżywczy dostawało się do organizmu i organizmu miał po prostu na tyle dużo kalorii żeby móc rozważyć rozbudowe mózgu.
Też kiedyś czytałem to mięsie ale może przy dzisiejszej nowo mowie ktoś dał poprawki do wiedzy;)
@Kondziu5 Niestety "poprawianie" Wiki idzie na pełnej kurwie, sam kilka razy widziałem.
@Kahzad Dlatego są tacy niscy i mało muskularni.
Dokładnie tak. Z Chińczykami jest identycznie. Jestem właśnie 25. raz w Chinach i jeszcze 12 lat temu Chińczycy byli niziutcy i mieli powykrzywiane twarze - kobiety czy mężczyźni. Wyróżniali się jedynie bogacze, którzy znowu byli grubi, ale mieli bardziej cywilizowane twarze. I wtedy uderzyło mnie to, że nigdzie praktycznie nie je się tam mięsa. Jeżeli już to albo jakieś podroby, albo kurczak.
I kilka lat temu się to zmieniło. A już teraz widać po młodych chińczykach ile to dało, bo normalnie zaczęli wyglądać i dobijają już do normalnego wzrostu.
woarto dodac ze car mial wylacznosc na produkcje wodki, i w formie daru oddawal to prawo bojarom
dlatego byl przymus wykupu alkoholu
@Bajo-Jajo to chyba nie ta ciekawostka
@GrindFaterAnona faktycznie 😅
jaranie się japonią to pedalstwo a manga i anime to ciota i chuj xD
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak brawo za odważny coming out. To od kiedy się jarasz Japonią?
Ciekawe czy tez maja problem z witamina B, czy potrafia ja juz spowrotem wytwarzać
https://dalekowschodnierefleksje.com/2023/11/12/1200-letni-zakaz-spozywania-miesa-w-japonii/ - jak ktoś woli normalnie przejrzeć źródło, bez miliarda przeklinań po twiterze.
Zaloguj się aby komentować