Przez 1200 lat, aż do roku 1871 w Japonii obowiązywał zakaz jedzenia mięsa. 18 lutego 1872 r. grupa japońskich mnichów buddyjskich włamała się do Pałacu Cesarskiego w Tokio, aby uzyskać audiencję u cesarza. Wywiązała się bójka ze strażnikami, w wyniku której połowa mnichów zginęła. Przyczyną ich złości było złamanie przez cesarza zakazu spożywania mięsa w Japonii. Cesarz Meiji, zwany również Mutsuhito, kilka tygodni wcześniej świętował Nowy Rok jedząc wołowinę. Pragnął w ten sposób zachęcić swoich poddanych do zmian w ich dietetycznych przyzwyczajeniach. Dla buddystów ten niebezpieczny precedens stał się przyczyną kryzysu duchowego mieszkańców kraju. Zarówno ze względów religijnych, jak i praktycznych Japończycy w większości unikali jedzenia mięsa przez ponad dwanaście wieków. W 675 r. cesarz Tenmu wydał pierwszy zakaz spożywania wołowiny, koniny, mięsa z psów, kurczaków i małp w szczycie sezonu rolniczego od kwietnia do września. Do tego czasu potrawy mięsne były popularne, zwłaszcza dziczyzna, wśród arystokracji. Nieliczne zwierzęta gospodarskie stanowiły cenną wartość dla Japończyków i rzadko gościły na ich stołach. Z czasem praktyka niejedzenia mięsa utrwaliła się i rozszerzyła na permanentny jego zakaz. Powszechne było przekonanie, że osoba, jedząca mięso ssaka, po śmierci odrodzi się jako czworonożne zwierzę. Kiedy w szesnastym wieku do Japonii przybyli pierwsi portugalscy misjonarze katoliccy, usłyszeli oni, że jedzenie mięsa, zwłaszcza wołowiny, jest zakazane, a picie mleka jest dla tubylców równoznaczne z piciem zwierzęcej krwi. Spożywano oczywiście owoce morza, w tym mięso delfinów i wielorybów, które zaliczane do ryb. Mięso ssaków było traktowane jako specjalny pokarm o właściwościach leczniczych i można je było dodawać do posiłków w przypadku zalecenia wydanego przez lekarza, co oczywiście nierzadko,zwłaszcza dla arystokracji, stanowiło furtkę umożliwiającą ominięcie zakazu. Konsumpcję mięsa można było tłumaczyć chorobą i decyzją lekarską.
Jednak wraz z restauracją Meiji (zmiana ustroju w 1868 r.) Japonia przyjęła zaawansowane cywilizacyjnie rozwiązania Zachodu i rozpoczęła drogę do modernizacji kraju pod hasłem „cywilizacji i oświecenia”. Zachęcano ludzi do naśladowania zwyczajów zachodnich, również kulinarnych i jedzenia mięsa, reklamując je jako środek na poprawę sylwetki i zdrowia. Z tego powodu w 1871 r. dwór cesarski podjął inicjatywę zniesienia zakazu spożywania mięsa i wprowadzenia wołowiny do pałacowej kuchni. Japończycy przekonali się do mięsa dopiero jednak po drugiej wojnie światowej.

Źródło: Dalekowschodnie Refleksje profil X

P.S. Sporo czytam i natykam się często na ciekawostki. Stwierdziłem więc, że trzeba zacząć się nimi dzielić
Pod tagiem:
#roznoscidziwnosci
bartek555

Niezla bojka, w ktorej zginelo kilka osob, nagrywal ktos? ;)

Kahzad

@bartek555 to typowa bójka buddyjskich mnichów, więc nawet nie było co nagrywać

bartek555

@Kahzad moze znajde jakies nagranie z cctv na liveleaku. fajna ciekawostka, wrzucaj czesciej. tzn nie ze sama bojka, tylko calosc

Kahzad

@bartek555 a tak serio - sprawdziłeś datę tej bójki

bartek555

@Kahzad liveleak tez juz od dawna nie dziala ;)

Kahzad

@bartek555 oho... widzę, że do tyłu jestem ze współczesnym internetem

Farmer111

Bardzo fajny wpis do porannej kawy 🙂

Kahzad

@Farmer111 smacznej kawy na dzień dobry

Kahzad

@Opornik w zalinkowanym artykule w sumie napisane to samo co wyżej

Tylko u mnie po polsku

Opornik

@Kahzad 

>"If we eat hamburgers for a thousand years, we will become blond. And when we become blond we can conquer the world."


Swoją drogą bardzo niewygodny dla wegusów artykuł.

a6b18a67-fb53-46cc-b8b7-d27cf472a205
Kahzad

@Opornik cóż, testy na ludziach przez 1400 lat i to na całej populacji (prawie) dają prawo do wyciągania wniosków :]

Opornik

@Kahzad czytałem kiedyś na Wikipedii artykuły o ludziach pierwotnych. było gdzieś tam wspomniane jak bardzo powiększył się człowiekowi mózg odkąd zaczął jeść mięso.

Potem nie mogłem tego fragmentu znaleźć.

Albo ktoś wyedytował albo nie umiem w internety.

Kondziu5

@Opornik tak samo jak zaczęcie używania ognia do przygotowywania posiłków dzięki smażeniu pieczeniu lub gotowaniu więcej substancji odżywczy dostawało się do organizmu i organizmu miał po prostu na tyle dużo kalorii żeby móc rozważyć rozbudowe mózgu.

Też kiedyś czytałem to mięsie ale może przy dzisiejszej nowo mowie ktoś dał poprawki do wiedzy;)

Opornik

@Kondziu5 Niestety "poprawianie" Wiki idzie na pełnej kurwie, sam kilka razy widziałem.

Pan_Buk

@Kahzad Dlatego są tacy niscy i mało muskularni.

Kismeth

Dokładnie tak. Z Chińczykami jest identycznie. Jestem właśnie 25. raz w Chinach i jeszcze 12 lat temu Chińczycy byli niziutcy i mieli powykrzywiane twarze - kobiety czy mężczyźni. Wyróżniali się jedynie bogacze, którzy znowu byli grubi, ale mieli bardziej cywilizowane twarze. I wtedy uderzyło mnie to, że nigdzie praktycznie nie je się tam mięsa. Jeżeli już to albo jakieś podroby, albo kurczak.


I kilka lat temu się to zmieniło. A już teraz widać po młodych chińczykach ile to dało, bo normalnie zaczęli wyglądać i dobijają już do normalnego wzrostu.

Bajo-Jajo

woarto dodac ze car mial wylacznosc na produkcje wodki, i w formie daru oddawal to prawo bojarom

dlatego byl przymus wykupu alkoholu

GrindFaterAnona

@Bajo-Jajo to chyba nie ta ciekawostka

Bajo-Jajo

@GrindFaterAnona faktycznie 😅

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

jaranie się japonią to pedalstwo a manga i anime to ciota i chuj xD

sebie_juki

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak brawo za odważny coming out. To od kiedy się jarasz Japonią?

szmakul

Ciekawe czy tez maja problem z witamina B, czy potrafia ja juz spowrotem wytwarzać

Zaloguj się aby komentować