@Dgd2471 powłoki kamienne?
@moll jak z eksploatacja, myciem ręcznym, lub w zmywarce? Choć to ostatnie, to raczej zabija patelnię.
@Dgd2471 przy stosowaniu drewnianych sztućców wytrzymuje długo, jedną mam już prawie 10 lat i powłoka się trzyma, w tym czasie pożegnałam się z teflonową. A patelnie i garnki zmywam wyłącznie ręcznie.
@Dgd2471 Teflonowe od Tefala, najlepsze jakie miałam. Są stalowe a nie aluminiowe, więc bardzo dobrze myją się w zmywarce, nawet lepiej niż ręcznie bo bezdotykowo i odpada ryzyko że coś gąbką porysujesz. Miałam różne patelnie z teflonem, ale Tefal jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o żywotność powłoki i jej funkcjonalność (nieprzywieranie). Tak jak pisał kolega niżej, utrzymanie patelni w dobrym stanie jest zawsze po twojej stronie. A żeliwne zapomnij, że do zmywarki wsadzisz. Jak chce ci się całe życie myć patelnie ręcznie to i owszem. Też trzeba o nie dbać, po myciu olejować itp.
@moll
Oj tak, powłoki kamienne to kozak.
Ja to w ogóle myślałem, że wycofali teflon na rzecz powłok kamiennych xD
@Jarem aż tak to nie xD ale jak mam wybór, wolę kamienne
@Dgd2471 mam żeliwne z różnych źródeł, włącznie z niemieckim petromaxem i nie widzę różnicy, bo utrzymanie patelni w dobrym stanie jest po twojej stronie.
Mam granitowa z Gerlach kilka lat i polecam. Nie myć w zmywarce albo rozgrzanej zimna woda i wytrzyma lata.
Mogę polecić Zwieger Obsidian, mam zestaw 3 sztuk i nic się nie dzieje. Kupowałem je również na prezenty. Jak budżet pasuje to śmiało. Kupowałem na aledrogo i raz w Agacie na jakiejś fajnej promce. Minusem dla niektórych jest zakaz zmywania w zmywarce.
@K44 co się stanie jak ją wsadzisz do zmywarki?
@wiatraczeg niektóre stopy aluminium źle reagują w zmywarkach. Kiedyś nieświadomy włożyłem zaparzacz do kawy i zrobił się nalot/ purchle nie do usunięcia. W przypadku patelni było by podobnie. Np. na aluminiowej tacce od ekspresu mam informacje ze nie wolno do zmywarki.
@Dgd2471 samych patelni cast iron to nie mam, miałem taki żeliwny grillowy opiekacz.
Patelnie kupiłem na targu od cyganów, zwykły bare metal, taka jakby niklowana,węglowa,gruba. Przepalasz ją olejem i solą i potem działa idealnie ale trzeba na niej umieć smażyć.
Takie coś. Stary typ patelni, ma taką samą moja babcia. Jest chyba produkowana dotychczas w Polsce.
@wiatraczeg kupiłem taką tyle że Stalgasta , ale nie nauczyłem się na niej smażyć :)
Tylko Zwieger jak ma być rozsądnie.
Zaloguj się aby komentować