Podobno można wyżebrać kilka piorunów za kociołek, to spróbuję!
#gotowanie
db8ae85e-a415-4eb8-a653-12d4954bc060
b3683f83-30ac-4891-9f73-24642dd3083a
1ecee78d-56ec-41fa-ab52-655ede87a19d
vredo

Ba, nawet dwa, walnij komentarz pod postem.

SuperSzturmowiec

jak dasz trochę to damy pioruna

Barcol

Komentarz do podwójnego pulsowania xD

vredo

@Barcol Zrobione

em-te

@Barcol wegańska sałatka! od razu poznałem.

Zeterka

Zabierz te sałatę to może będzie piorun

Felonious_Gru

@Barcol ta kapustą to żeby gara nie myć?

SaucissonBorderline

@Felonious_Gru nie bardzo, i tak wszytko się przypala po bokach, kapusta ma być tą pierwsza warstwa, która dotyka gorącego garnka, dzięki temu taka przypieczona jest trubo smaczna, polecam

Gracz_Komputerowy

@Barcol Chłopie szanuje gotowanie w lateksie. Rozumiem w pełni.

Felonious_Gru

@Gracz_Komputerowy to nie wygląda na lateks

conradowl

@Felonious_Gru takie niebieskie, bez żadnych proszków są z nitrilu - przynajmniej u mnie w pracy. I nie błyszczą. Tak jak latex

Felonious_Gru

@conradowl mi tego nie tłumacz, ja to wiem

strzala666

@conradowl To w domu robiłeś czy w pracy? Ogólnie spoko wyszło ale rzeczywiście gumy niepotrzebne...

conradowl

@strzala666 ja nie robiłem tego gara, ja mam takie w pracy ale do szczepionek, próbek itp;)

Barcol

@Gracz_Komputerowy @strzala666 dodaję do kociołka jednego buraka (czasem dwa xD) i bez rękawiczek miałbym dłonie czerwone jak po zabiciu komara na plecach zioma. A skoro już na buraka je i tak zakładam, to zostawiam do końca, i rączki czyste ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gracz_Komputerowy

@Felonious_Gru Synonim sztucznej warstwy ochronnej @conradowl oczywiście ma rację.

Kattephet

@Barcol ło Paaaaanie, co tam do gara wrzuciłeś? I to żeliwny gar? Gotujesz pod przykryciem czy bez? Zalewasz czyms czy wszystko sie ładnie robi w swoim własnym sosiwie? Elegancka sprawa

Barcol

@Kattephet Żeliwny, polskiej produkcji. Przykrywam deklem i zakręcam śrubą żeby dociskało. Nie używam dornia (tak sie chyba mówi na wyrwany z trawą skalp ziemi jako pokrywa :D). Co do składników to: ziemniaki, marchew, cebula, burak, łopatka wieprzowa, boczek, oraz odrobina kukurydzy i groszku, bo lubię xD

Na dno sporo smalcu, skóra z boczku, i warstwa kapusty. Na górę nad kapustę wrzuciłem jeszcze całą główkę czosnku posiekaną, i sporo smalcu. Nie zalewałem już niczym bo tłuszcz + wilgoć z warzyw wystarczyły

Kattephet

@Barcol dzięki bedzie próbowane ma najbliższym grillu

Barcol

@Kattephet Drobnostka, ale skoro będzie testowane to muszę się zrefletkować!

Po pierwsze, nie wspomniałem o kiełbasie, a jej talarki są ważne.

Po drugie, nie opisałem przypraw, a też są ważne xD W moździerzu ucieram garść nasion kolendry oraz gorczycy, jak już są rozdrobnione to dodaję sporo rozmarynu i ucieram dalej. Do takiej mieszanki dodaję według preferencji: paprykę wędzoną (ja daję SPOOOOORO xD), paprykę słodką, tymianek, majeranek, kurkumę, mielony imbir, sól, pieprz, kmin rzymski oraz kardamon. Jak mam lepszy dzień to wsypę jeszcze odrobinę bazylii i oregano, ale to już tak po łyżeczce najwyżej. Wychodzi mi taka przyprawa jak na zdjęciu. Ziemniaki polewam olejem, zasypuję przyprawą i mieszam, a na kolejne warstwy to już tylko posypuję.

Nie chcę się przechwalać, bo nie jestem jakimś kucharzem dobrym, ale no nie zdarzyło mi się żeby ludzie się nie zachwycali efektem końcowym, i najczęściej jeszcze na drugi dzień dostaje pytanie kiedy znowu organizuję xD

Kociołek na ogniu trzymam tak nawet do 3h, ważne żeby nie był otoczony z każdej strony ogniem bo się spali. Jedna szkoła mówi że ma stać w żarze, inna że jak masz nóżki to ma go smagać ogień od dołu. Obie dobre xD

4c8504bf-14be-42dc-9b82-21c40ffefda6
Kattephet

@Barcol dziekuje jeszcze raz za szczegółowe instrukcje sam jestem fanem grillowania, i innych potraw robionych na ogniu, a kociołek już od dawna mnie interesował, sądzę że będzie dobry powód do zakupu i wypróbowania

conradowl

Do tego pajda chleba i cały dzień tylko po dokładki latać

GrindFaterAnona

@conradowl kartofle z chlebem?

conradowl

@GrindFaterAnona bez chleba się nie najesz

randomowyrandom

@Barcol ale ten boczek to drobniej chyba :o

Barcol

@randomowyrandom Oj nie nie, boczek tak właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciuplowski

Podobno można wyżebrać kilka piorunów za kociołek

@Barcol, nie, pierwsze słyszę...

...

...

...

A szlachetny dżem ze świni, gdzie!?

Barcol

@Ciuplowski Był dodany, zarówno obficie na dno i ścianki, jak i na najwierzchniejszą warstwę Ale nie aż takie kostki jak u Ciebie xD

Ciuplowski

@Barcol Czyli wyszedł też przepyszny, pełnowartościowy kociołek! ง(͡ ͡° ͜ つ ͡͡°)

kubolex

A taki z ogniska skubaniec to dopiero złoto

w0jmar

@Barcol 


Noco Ty - z marchewką?!

A zresztą... - dawaj dokładke!

Barcol

@w0jmar uwielbiam z marchewką ^^ z warzyw które testowałem i mi nie siadły w kociołku to: batat, por, papryka. Reszta sztos xD ale z nimi też zjem xD

Zaloguj się aby komentować