#gotowanie
Ba, nawet dwa, walnij komentarz pod postem.
jak dasz trochę to damy pioruna
Komentarz do podwójnego pulsowania xD
@Barcol Zrobione
@Barcol
pulsowania
@Barcol wegańska sałatka! od razu poznałem.
Zabierz te sałatę to może będzie piorun
@Barcol ta kapustą to żeby gara nie myć?
@Felonious_Gru nie bardzo, i tak wszytko się przypala po bokach, kapusta ma być tą pierwsza warstwa, która dotyka gorącego garnka, dzięki temu taka przypieczona jest trubo smaczna, polecam
@Barcol Chłopie szanuje gotowanie w lateksie. Rozumiem w pełni.
@Gracz_Komputerowy to nie wygląda na lateks
@Felonious_Gru takie niebieskie, bez żadnych proszków są z nitrilu - przynajmniej u mnie w pracy. I nie błyszczą. Tak jak latex
@conradowl mi tego nie tłumacz, ja to wiem
@conradowl To w domu robiłeś czy w pracy? Ogólnie spoko wyszło ale rzeczywiście gumy niepotrzebne...
@strzala666 ja nie robiłem tego gara, ja mam takie w pracy ale do szczepionek, próbek itp;)
@Gracz_Komputerowy @strzala666 dodaję do kociołka jednego buraka (czasem dwa xD) i bez rękawiczek miałbym dłonie czerwone jak po zabiciu komara na plecach zioma. A skoro już na buraka je i tak zakładam, to zostawiam do końca, i rączki czyste ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Felonious_Gru Synonim sztucznej warstwy ochronnej
@Barcol ło Paaaaanie, co tam do gara wrzuciłeś? I to żeliwny gar? Gotujesz pod przykryciem czy bez? Zalewasz czyms czy wszystko sie ładnie robi w swoim własnym sosiwie? Elegancka sprawa
@Kattephet Żeliwny, polskiej produkcji. Przykrywam deklem i zakręcam śrubą żeby dociskało. Nie używam dornia (tak sie chyba mówi na wyrwany z trawą skalp ziemi jako pokrywa :D). Co do składników to: ziemniaki, marchew, cebula, burak, łopatka wieprzowa, boczek, oraz odrobina kukurydzy i groszku, bo lubię xD
Na dno sporo smalcu, skóra z boczku, i warstwa kapusty. Na górę nad kapustę wrzuciłem jeszcze całą główkę czosnku posiekaną, i sporo smalcu. Nie zalewałem już niczym bo tłuszcz + wilgoć z warzyw wystarczyły
@Barcol dzięki
@Kattephet Drobnostka, ale skoro będzie testowane to muszę się zrefletkować!
Po pierwsze, nie wspomniałem o kiełbasie, a jej talarki są ważne.
Po drugie, nie opisałem przypraw, a też są ważne xD W moździerzu ucieram garść nasion kolendry oraz gorczycy, jak już są rozdrobnione to dodaję sporo rozmarynu i ucieram dalej. Do takiej mieszanki dodaję według preferencji: paprykę wędzoną (ja daję SPOOOOORO xD), paprykę słodką, tymianek, majeranek, kurkumę, mielony imbir, sól, pieprz, kmin rzymski oraz kardamon. Jak mam lepszy dzień to wsypę jeszcze odrobinę bazylii i oregano, ale to już tak po łyżeczce najwyżej. Wychodzi mi taka przyprawa jak na zdjęciu. Ziemniaki polewam olejem, zasypuję przyprawą i mieszam, a na kolejne warstwy to już tylko posypuję.
Nie chcę się przechwalać, bo nie jestem jakimś kucharzem dobrym, ale no nie zdarzyło mi się żeby ludzie się nie zachwycali efektem końcowym, i najczęściej jeszcze na drugi dzień dostaje pytanie kiedy znowu organizuję xD
Kociołek na ogniu trzymam tak nawet do 3h, ważne żeby nie był otoczony z każdej strony ogniem bo się spali. Jedna szkoła mówi że ma stać w żarze, inna że jak masz nóżki to ma go smagać ogień od dołu. Obie dobre xD
@Barcol dziekuje jeszcze raz za szczegółowe instrukcje
Do tego pajda chleba i cały dzień tylko po dokładki latać
@conradowl kartofle z chlebem?
@GrindFaterAnona bez chleba się nie najesz
@Barcol ale ten boczek to drobniej chyba :o
@randomowyrandom Oj nie nie, boczek tak właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podobno można wyżebrać kilka piorunów za kociołek
@Barcol, nie, pierwsze słyszę...
...
...
...
A szlachetny dżem ze świni, gdzie!?
@Ciuplowski Był dodany, zarówno obficie na dno i ścianki, jak i na najwierzchniejszą warstwę
@Barcol Czyli wyszedł też przepyszny, pełnowartościowy kociołek! ง(͡ ͡° ͜ つ ͡͡°)
A taki z ogniska skubaniec to dopiero złoto
@Barcol
Noco Ty - z marchewką?!
A zresztą... - dawaj dokładke!
@w0jmar uwielbiam z marchewką ^^ z warzyw które testowałem i mi nie siadły w kociołku to: batat, por, papryka. Reszta sztos xD ale z nimi też zjem xD
Zaloguj się aby komentować