Składniki:
-
3 małe cebule
-
50 g masła
-
100 ml wody
-
łyżka oliwy
-
2.5 łyżki cukru
-
dwie duże szczypty soli
-
3 łyżki kremu z octu balsamicznego (na zdjęciu podaje dokładnie jaki użyłem, można go w lidlu kupić)
Cebule pokroić w piórka dość cienko, do garnka roztopić masło, dodać oliwę, wrzucić cebule, ustawić średnią moc kuchenki, dodać resztę składników i gotować aż do całkowitego wyparowania wody.
Taka konfitura z cebuli będzie fajnym dodatkiem do burgera, pizzy, czy dań z serem.
#jedzenie #gotowanie
A jak to wyjdzie bez cukru?
Nie wiem, mozesz sprobowac, ten krem z octu jest juz dosc slodki, wiec raczej bedzie spoko
@def brzmi smakowicie :3
Wymyśliłeś chyba właśnie karmelizowaną cebule
Karmelizowana jest troche inna i nic nie wymyslilem, po prostu uzylem przepisu z internetu i go zmodyfikowalem
Konfitura z cebuli, tylko dla prawdziwych Polaków xD
@HolenderskiWafel Irlandczycy jedzą tego na kilogramy
troche jak kolejny wariant chutneya
Jak zrobisz z czerwonej cebuli i podlejesz trochę winem to będzie niemal klasyczny. Swoją drogą polecam
@def ale z tym kremem toś mnie skrzywdził. Przestań błądzić i spróbuj z jakimś półprzyzwoitym balsamico.
@OogiBoogi przeciez wyzej to tylko mozesz kupic oryginalny ocet balsamiczny z moszczu 100%, ktory kosztuje chore pieniadze. To bardzo dobry produkt
@def tak, 100% balsamico ze stempelkiem troszkę kosztuje. Ale już coś takiego nie obciąży kredytem przyszłych pokoleń, a dostaniesz w każdym szanującym się markecie. Ważne żeby pierwszym składnikiem nie był ocet winny. Żadnych gotowych konkokcji, sam z takiego octu zrobisz lepszą miksturę.
@OogiBoogi i mialbym marnowac taki drogi produkt do konfitury z cebuli, gdzie i tak by niewiele jego smaku zostalo? Takii produkt to tylko na surowo, tak samo jak z dobra oliwa, ktora traci wiekszosc aromatow pod wplywem temperatury
Juz nie mowiac, ze to tez nie jest „ten” ocet balsamiczny prawdziwy
@def czemu nie biały spirytusowy skoro aromat się wygotuje? Nie smażysz tego na mocnym ogniu, a mocniejszego w smaku i tak użyjesz mniej
Zaloguj się aby komentować