Pizza z mozzarella, moim ulubionym salami z zielonym pieprzem, bakłażanem i ricottą
#pizza #hejtopizza #relaks
c087554a-437a-49b2-91d9-49153af036c9
d006bf24-3a56-4e52-8d2a-cfaadc7e9cb5
Pomidorken

@Bankrut.pl Tak patrze, co to za marynowany grzyb a to bakłażan .

Bankrut.pl

@Pomidorken Dzisiaj pierwszy raz na pizzy Ale chyba lepsze karczochy.

Bankrut.pl

@Dablju właśnie nie mogę ich nigdzie dorwać..

Patalizator

@Bankrut.pl poproszę instrukcje produkcji i niezbędne akcesoria 💩

Bankrut.pl

@Patalizator Kamień (weź w zestawie z taka tacka żeby pizze z niej na kamień wrzucic), szpachelka, jakiś wiekszy pojemnik zamykany na ciast i taki płaski zamykany na kuleczki. Daj znac jak bedziesz gotowy to powiem Ci jak szybko i łatwo ogarnąć pizze z której bedziesz bardzo zadowolony

koniecswiata

@Bankrut.pl to poproszę mnie dopisać do listy mailingowej, chętnie się nauczę od kogoś doświadczonego;) z tego co napisałeś, to właściwie wszystko mam, brakowało mi jedynie cierpliwości do przebijania się przez tysiące stron porad od pasjonatów;)

Bankrut.pl

@koniecswiata Nie mam takiej listy Pisz gdzieś w komentarzach bo wstawiam coś co chwilę, tylko niestety musisz piorunować bo często nie widzę jak ktoś odpowiada i często urywają się wątki czemu powinno przyjrzeć się @hejto. Ile chciałbyś placków zrobić na początek? To podeąlę Ci składniki i proporcje.

koniecswiata

@Bankrut.pl hmm... na początku powiedzmy 2 placki? Nie będę musiała odmierzać składników na wadze jubilerskiej? Może 4?

Bankrut.pl

@koniecswiata Waga jest bardzo wskazana Z tymi proporcjami będzie w miarę Ok i bez wagi;) Zrobimy na oko

87c8bfc8-40f3-4cfb-88bb-a8c233d5aa9b
koniecswiata

@Bankrut.pl ok to próbuję rozumiem, że mam połączyć składniki z 1-szej fazy, odczekać aż ciasto urośnie i potem dodać resztę?

Bankrut.pl

@koniecswiata w 200 gr wody wymieszaj drożdże i miód dokładnie, dodaj mąkę i wszystko wymieszaj łyżką. Odstaw na godzine w temp pokojowej żeby aktywować drożdże (drożdże żywe!) i do lodowki na 16-24 godziny. Nastepnego dnia faza druga

koniecswiata

@Bankrut.pl ok, dodałam resztę składników. Ile teraz muszę odczekać? Ciasto ma konsystencję takiego bardzo gęstego ciasta na naleśniki - tak powinno być czy popełniłam gdzieś błąd w odmierzaniu składników?

Bankrut.pl

@koniecswiata Po wyrobieniu ciasta zostawiasz pod przykryciem na 15 min, później lepisz wielka kulę i wrzucasz ja na 30 min do pojemnika pod przykryciem, później wyrzucasz ciasto na stolnicę i lepisz małe kulki wg ilości plackow. Po dwóch około godzinach kulki są ready!

Bankrut.pl

@koniecswiata wazne ze jak zrobisz wielka kule to staraj się aby powierzchnia dużej kuli była nienaruszona (podczas wyrzucania kuli po 30 min możesz to zrobic na rękę w oliwie i rzucic na stolnicę grzbietem do gory), kule odcinasz szpachelka na mniejsze paski i formujesz kulki starając się żeby powierzchnia kuli była powierzchnia kulek trochę ciężko mi to opisać, jak robi się kule z ciasta możesz zobaczyc na tym filmiku https://youtu.be/G-jPoROGHGE od 7smiley:

koniecswiata

@Bankrut.pl ok, chyba już wszystko wiem, dziękuję Ci za wszystkie rady i wskazówki

Bankrut.pl

@koniecswiata daj znac jak wyszło jak nie za pierwszym to za drugim razem bedzie już spoko;)

koniecswiata

@Bankrut.pl za pierwszym razem nie wyszło, ale to moja wina, bo źle przeliczyłam proporcje. Ale w następnym tygodniu próbuje jeszcze raz! Jak wyjdzie, to na pewno podzielę się... Zdjęciem

Bankrut.pl

@koniecswiata kup wagę, przydaje się w kuchni Właśnie zjedliśmy dwie pizze na sosie ze śmietanki…. Ale to ryje glowe, jest obłędnie smaczny!!

deepth0ught

Schludnie, choć nasrane

Bankrut.pl

@deepth0ught Ricotta nie współpracowała i kleiła się do łyżki suka

Zaloguj się aby komentować