Piersi kurczaka duszone w bulionie z zielonym pesto
Przepisnikmoniki#mollgotuje #gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
@moll kuraka w sosie z pesto to nie jadłem, trzeba będzie spróbować!
@splash545 koniecznie!
@moll zapisane 😁
@razALgul a dodane do listy zakupów?
@moll to będzie wtedy, jak już będzie postanowione, że dzisiaj robimy. Teraz mam nocne zmiany, więc tylko żarcie mrożone.
@razALgul długo jeszcze? Na świeżo smaczniej niż mrożone
@moll ale takie mrożone własnej roboty...
@razALgul no tak, ale nadal smaczniej na świeżo niż odgrzewane, chyba że to bigos
@moll Coś w ten deseń, coś a'la leczo, ale więcej mięsa
@razALgul a to może być dobre
@moll kiełbasa, boczek surowy wedzony, łopatka wieprzowa, pomidory z puszki z bazylia i świeże (małe są marzano), kolendra w ziarnach, cebula podsmazana, ziemniaki, trochę krowy pokrojonej w kostkę(mięso na steka - rostbef), sól i pieprz. No i jedno chilli oczywiście + woda. Chodzi o to, żeby było szybko i pożywnie.
@razALgul brzmi mocno solidnie
@moll nie podam konkretnej ilości składników. Gar 5-6 litrów i łyżka ma stać. Więc na oko. Ale to ma zapychać i nie być bezwartościowe. Wszystko dusiło się około 2 godzin.
@razALgul luzik, ja sobie radzę z przepisami na oko, sama podaję precyzyjnie w miarę, bo tak łatwiej dać to komuś innemu do powtórzenia
@moll to moje, to jest, takie z cyklu "zupa/gulasz nic", wrzucasz co popadnie. Mi zależy na wartości energetycznej.
@razALgul danie na winie tak zwane
@moll ciociu a masz na stronie przepis na kurczaka do kebaba?
@roadie nie, ale jak nie zapomnę to mogę wrzucić. Tylko ja to i tak robię na gotowych mieszankach przypraw, więc raczej średni sens chyba
@moll z przyprawami to sobie poradzę (zawsze na oko), tylko jak zrobić żeby nie był suchy/gumowy? kiedyś umiałem takiego zrobić, dawałem kuraka do marynaty a potem na mocny ogień ala stir fry. I kiedyś mi wychodził super miękki i soczysty a ostatnio padaka. Chyba musze spróbować mięso z udka zamiast piersi
@roadie tutaj obsmażasz, a potem dusisz, więc jest soczyste, byleby nie wygotować tak naprawdę
Druga metoda to wrzucenie w opiekacz, jak się szybko zamknie, a potem trochę zmniejszysz i już dopieczesz środek też soczyste.
A z patelni to od mięsa zależy bardziej, jak takie typowe pod kebab/gyros
@moll ok, no to spróbuję z duszeniem
dej no ogórasa ʕっ•ᴥ•ʔっ
@VonTrupka ale to kupczy, bo nie robiłam sama zaprawek z ogórków xD
@moll eee ble, te kupcze to zawsze jakieś miękkie (´・‸・ ` )
nie wiem, dla mnie to bardziej skisłe jak kiszone :<
@VonTrupka zależy, te maluchy dobre są
Nice, mam pesto to wkrótce spróbuję
Zaloguj się aby komentować