Komentarze (26)

splash545

@moll kuraka w sosie z pesto to nie jadłem, trzeba będzie spróbować!

moll

@splash545 koniecznie!

razALgul

@moll zapisane 😁

moll

@razALgul a dodane do listy zakupów?

razALgul

@moll to będzie wtedy, jak już będzie postanowione, że dzisiaj robimy. Teraz mam nocne zmiany, więc tylko żarcie mrożone.

moll

@razALgul długo jeszcze? Na świeżo smaczniej niż mrożone

razALgul

@moll ale takie mrożone własnej roboty...

moll

@razALgul no tak, ale nadal smaczniej na świeżo niż odgrzewane, chyba że to bigos

razALgul

@moll Coś w ten deseń, coś a'la leczo, ale więcej mięsa

moll

@razALgul a to może być dobre

razALgul

@moll kiełbasa, boczek surowy wedzony, łopatka wieprzowa, pomidory z puszki z bazylia i świeże (małe są marzano), kolendra w ziarnach, cebula podsmazana, ziemniaki, trochę krowy pokrojonej w kostkę(mięso na steka - rostbef), sól i pieprz. No i jedno chilli oczywiście + woda. Chodzi o to, żeby było szybko i pożywnie.

moll

@razALgul brzmi mocno solidnie

razALgul

@moll nie podam konkretnej ilości składników. Gar 5-6 litrów i łyżka ma stać. Więc na oko. Ale to ma zapychać i nie być bezwartościowe. Wszystko dusiło się około 2 godzin.

moll

@razALgul luzik, ja sobie radzę z przepisami na oko, sama podaję precyzyjnie w miarę, bo tak łatwiej dać to komuś innemu do powtórzenia

razALgul

@moll to moje, to jest, takie z cyklu "zupa/gulasz nic", wrzucasz co popadnie. Mi zależy na wartości energetycznej.

moll

@razALgul danie na winie tak zwane

roadie

@moll ciociu a masz na stronie przepis na kurczaka do kebaba?

moll

@roadie nie, ale jak nie zapomnę to mogę wrzucić. Tylko ja to i tak robię na gotowych mieszankach przypraw, więc raczej średni sens chyba

roadie

@moll z przyprawami to sobie poradzę (zawsze na oko), tylko jak zrobić żeby nie był suchy/gumowy? kiedyś umiałem takiego zrobić, dawałem kuraka do marynaty a potem na mocny ogień ala stir fry. I kiedyś mi wychodził super miękki i soczysty a ostatnio padaka. Chyba musze spróbować mięso z udka zamiast piersi

moll

@roadie tutaj obsmażasz, a potem dusisz, więc jest soczyste, byleby nie wygotować tak naprawdę

Druga metoda to wrzucenie w opiekacz, jak się szybko zamknie, a potem trochę zmniejszysz i już dopieczesz środek też soczyste.

A z patelni to od mięsa zależy bardziej, jak takie typowe pod kebab/gyros

roadie

@moll ok, no to spróbuję z duszeniem

VonTrupka

dej no ogórasa ʕっ•ᴥ•ʔっ

moll

@VonTrupka ale to kupczy, bo nie robiłam sama zaprawek z ogórków xD

VonTrupka

@moll eee ble, te kupcze to zawsze jakieś miękkie (´・‸・ ` )

nie wiem, dla mnie to bardziej skisłe jak kiszone :<

moll

@VonTrupka zależy, te maluchy dobre są

camonday

Nice, mam pesto to wkrótce spróbuję

Zaloguj się aby komentować