#gotujzhejto
Wygląda zacnie.
@bartlomiej_rakowski Prawie 3 kostki masła
Ooo Panie, na bogato. Promocja kup 3 zapłać za 2 była xD
@bartlomiej_rakowski Ja polska cebula, choć z podwójnym obywatelstwem. xD
Trzeba krzewić polskie tradycje i cebulić gdzie się da! Cebula worldwide international.
@Cauliflower łooo, ja już 3x podchodziłem do karpatki i jeszcze nigdy mi ciasto nie wyszło xD
@Stashqo Co się działo? To w sumie proste ciasto.
@Cauliflower ładnie rosłow piekarniku a pod koniec pieczenia padało, za każdym razem. Wprawdzie już wiem czemu się tak działo najprawdopodobniej, ale tak się obraziłem, że już więcej nie piekę ¯\_(ツ)_/¯
@Stashqo Otwierałeś piekarnik??
@Cauliflower miałem zwietrzały proszek do pieczenia ^^
Wspaniałe ciasto. Blacha dla mnie na dwa posiłki
@Cauliflower nieno wyzej boczus a teraz karpatka krolowa ciast???? Ty to specjalnie robisz ehh, ale twoj partner / partnerka wygral /a na loteri, same pysznosci.
@ErwinoRommelo Mogę jeszcze coś wrzucić xD
@Cauliflower daj zyc zeby juz umyte… ale moze jakie risotto z grzybkami? Do tego soroweczka i nawet miesa nie trzeba ehh
@ErwinoRommelo No z grzybami tylko to.
@Cauliflower O ty zbuju niedobry ! Karpatki z 5 lat nie jadłem ! Taką zrobiłeś ochotę że mam flashbacki smaku mamowej karpatki (:
@Cauliflower Ale mi zrobiłeś smaka, nie jadłem od lat, idę zaraz szukać piekarni.
Karpatka z miłością :)
@Cauliflower jak robisz krem?
-
@Miszcz_Joda 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
-
1/4 szklanki cukru
-
750 ml mleka
-
200 g miękkiego masła
Masa
-
Ugotować budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe i cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.
-
Miękkie masło ubijać z cukrem mikserem, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.
-
Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę.
@Cauliflower dzieki
Zaloguj się aby komentować