Proszę się częstować, rozpływa się w ustach.
#jedzenie #gotujzhejto #boczek #jedzzhejto #gotowanie
Boczek? W sobotni wieczór? I w dodatku pieczony? Z największą przyjemnością
@Zielonypomidor dej dla jego troszkie
@KciukDlaZarysu Proszę bardzo 2 kg wyszły
@Zielonypomidor opiszesz jak to domowo ogarnąć :)? Ojciec robił podobne rzeczy, ale nie dopytałem kiedy mialem okazje.
@dildo_swaggins Domowo czyli bez wędzenia?
@Zielonypomidor hmm dobra uwaga, nie mam jak wedzic, ale mysle ze znajde w ZRH uwedzony boczek u wlochow.
Daloby rade abys opisal dwie metody?
Wysle Ci najlepszy na swiecie gemuesebullion z Guettingen.
Poproszę o wersję wegańską
@dildo_swaggins Teraz już piję piwko ale jutro mogę Ci na spokojnie opisać. Na kompie będzie mi łatwiej niż na tel. Masz zgrzewarkę próżniową?
@def yyy nie umiem ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@def robisz boczek normalnie jak opisał OP, a potem wypierdalasz do kosza i robisz sobie tofu czy inny haloumi
@Zielonypomidor ktoś coś mówił o boczku?
@Liquidation4404 Pięknie wygląda. Mój po samym wędzeniu
@Zielonypomidor Wołaj jak będziesz opisywać. U mnie zgrzewarka jest
Poproszę o wersję wegańską
@def Przykro mi, ale takimi potrawami mogą się delektować jedynie mięsożercy.
@CheSlaw Hmm chyba można wędzić tofu? Nawet widziałem filmik jak żona ambasadora Koreii pokazuje jak robi się tofu. Tylko czy pioruny będą
@Zielonypomidor masz fotę czy dopiero robisz?
@Kulturozofiapl Którą?
@Zielonypomidor Ty to masz zdolności kulinarne
@Foxington Bardziej z przymusu się zaczęło i inżynierskiej dokładności. Thx.
@Zielonypomidor O jesteś Siemanko
@Zielonypomidor dobre to
@Foxington Ja zawsze jestem, gorzej z bywaniem.
@Foxington A tak w tajemnicy przyznam, że najlepsza po pieczeniu to była świńska skóra. Specjalnie jej nie śpiekalem by została gumiasta. Gumy o smaku bekonu chyba nie sprzedają i można ją połknąć. XD
@Zielonypomidor nie lepiej na mokro pekliwac, jakoś wtedy szybciej idzie, tak co używasz do peklownia, sól - peklo sól pół na pół?
@Foxington Temat rzeka. Wybieram wygodę. Pekluje na sucho w workach próżniowo. Co co peli i mieszanki. U mnie w domu by prawie soli nie używali, więc jeśli jadę dolna granicą ( w przypadku peklosoli która teraz używam to 14 g na kg) to sama peklosól. Jak robię dla siebie i znajomych to 50-50. ( 21-24 g na kg)
@Foxington Ja czasami przerabiam 10 kg mięsa tyg, bo sąsiadka poprosi to sąsiad i tak kupiłem dodatkową lodówkę ale na mokro bym nie wyrobił. Plus opisuje worek datę, co to, kogo to, jakie przyprawy ipt.
@Zielonypomidor będąc jeszcze w Polsce bawiłem się w wędliny, mam wszystko nabijarke do kiełbas, wędzarnie z beczki. Stąd troszkę się orientuje w temacie
@Foxington Tylko jednego sobie nie wyrobiłem, cieprliwosci do jelit baranich na kabanosy czy frankfurterki, no kurwa mać jak mnie irytują (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
To gdzie mieszkasz? Nie możesz tam sobie robić?
@Zielonypomidor Od kilku lat już mieszkam w Czechach, na razie się tu urządzam, co do masarskich poczynań to jakoś nie mam jakoś chęci. Ale może mnie najdzie chęć, Przydała by mi się jakaś wędzarnia z prawdziwego zdarzena.
@Foxington Ja cena/jakość/mojelenistwo wybrałem automat Borniaka. Teraz chociaż, nie narzekam, raczej kupiłbym grzałkę, dymogenerator i sterownik a bude zrobił sam z drewna.
@Zielonypomidor Nie wiem skąd jesteś i nie wiem czy znasz ale bardzo lubię kiełbaskę typu wiejska (krakowska) moje korzenie sięgają okolic Krakowa a tam wiejska jest wedzona na gorąco a w zakretach jest galaretka. Właśnie galaretka w kiebsaie w innych częściach kraju jest uznawana za błąd a tam jest to standardem.
@Foxington Ja nie uznaje błędów tzn nie ma jednej prawilnej kiełbasy. Błedy są jak cosik spierodlimy w drodze co zamierzonych celów. A kiełbasę z galaretką lubię, sam jeszcze nie robiłem ale pewnie większy udział wołowiny oprócz żelatyny?
@Zielonypomidor Właściwie robilem tylko z wieprzowiny, żelatyna robi robotę. Co do mixu wolowo wieprzowego to kiedyś robiłem czeskie špekáčky. Do tego się dodawa krojaoną w kostkę słoninę. Robisz je grube a krótkie, później lądują w słoiku w zalewie octowej z cebulką. Mniam
@Foxington Tyle rzeczy przede mną.
@Zielonypomidor Špekáčky bez zalewy też są dobre. Choć muszę przyznać że Czesi nie umieją w kiełbasy
@Zielonypomidor no i holender nie robią tu krupnika ani żymloka. Jest coś podobnego do krupnika ale to coś jest bez kaszy
@Foxington Raz jadłem bułczanke i nie wiem teraz czy kwestia kaca czy coś ale to nie było to.
@Zielonypomidor Mmmmm żymloczek jest pierwsza klasa
@Foxington Nie, krupniaoczek i tylko krupnioczek i tu nacjonalizm wychodzi. heh xD
@Zielonypomidor Co u Ciebie jada się dobrego?
@Foxington Ostatnio głowie kabanosy suszone i frankfurterki.
@Zielonypomidor Frankcie zawsze na probsie
@Foxington Kurde mnie się już ziewa. Ten alkohol
@Zielonypomidor ok zmykaj
@Zielonypomidor ja jeszcze posiedzę oglądam Anię (to takie coś co od zawsze i na zawsze lubię w każdej formie)
@Foxington Jaką Anię?
@Zielonypomidor z zielonego wzgórza (czytałem wszystkie książki, widziałem wszystkie ekranizacje) ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@Foxington
@Foxington Była nawet książka z przepisami z Ani, miałem chyba 12 lat i gotowałemnz tych przepisów
@Zielonypomidor 3 sezon na N
@Foxington A ta wersja.
@Zielonypomidor jest spoko, czepiają się że jakieś wątki LPG ale mi to nie przeszkadza bo Anię uwielbiam ( stary chłop
@Foxington Wątki mało powiedziane, plus odpowiedzialność Kanadyjczyków za przeszłość (nie chcą o tym słyszeć jeśli dolary a nie gęsty) tylko 4 sezonu nie bedzie
@Zielonypomidor przeszłość, no cóż nie możemy za naszych przodków
@Foxington Ja tylko bywam w Kanadzie proszę nie bic. Ja sobie zapuściłem Anię z 1985 roku. Roczek miałem jak wypuścili . Chyba dojdę z sutereny do sypialni, tylko 2 piętra. XD
@Zielonypomidor najwyżej wyśpisz się na schodach
@Zielonypomidor dobranoc Pomidorze, liczę jutro na ciekawą pogawędkę
@Foxington Ok panie Cuthbert
Zaloguj się aby komentować