No i są pierwsze jabłka, już nie są kwaśne tak, że skręca mordę, zbieram spod drzewa żeby nie gniły i nie przeszkadzały pod nogami, ale niektóre aż żal wyrzucać na kompost. Pierwszy test robota Mum 5 przy robieniu szarlotki, skraca czas o połowę (ekspresowo robi kruche ciasto), więc zostaje tylko oprawienie jabłek.

Polecam przy okazji taki ociekacz montowany w zlewie w razie potrzeby.

#wypieki
1ccfeeff-b8cd-49ef-bfd0-98b1384ab752
ab402490-16ec-4cab-9519-f777857f0ab4
SuperSzturmowiec

lubie kwaśne. ja zerwałem wszystkie gruszki

GazelkaFarelka

@SuperSzturmowiec też zerwałam

c9099d1a-78b3-491a-b6b3-3e04066def9d
SuperSzturmowiec

@GazelkaFarelka o cholera. Ja miałem jeden taki koszyk w którym piekarnie dowożą chleb . Ale drzewo malutkie. 4 szczeble drabiny i zrywam z szczytu. Taka niskopienna

GazelkaFarelka

@SuperSzturmowiec Moja ma z 10 metrów. Ale dziczka, gruszek zatrzęsienie ale mocno średnie.

Mr.Mars

@GazelkaFarelka no gdzie takie jabka na kompost.


Szarlotka, placek z jabłkami, ciasto z jabłkami, naleśniki z jabłkami, gofry z jabłkami..... dżemik z jabłek..... sałatka z jabłkami.... przekąska z jabłek.... do popicia oczywiście kompot z jabłek.

GazelkaFarelka

@Mr.Mars jeszcze 3 takie jabłonki mam na działce plus dwie na działce obok plus kilka na działce po pradziadku

GazelkaFarelka

@moll ano, nic tylko coś pędzić, niestety nie jestem smakoszem alkoholi więc nie mam natchnienia kompletnie w tym kierunku

moll

@GazelkaFarelka ale fajnie! Stare odmiany pewnie jakieś...


To smażone zrób i rolada ze schabu

GazelkaFarelka

@moll Tak, kilkudziesięcioletnie drzewa. Już i tak połowę składników na obiady mam za darmo, bo jest sezon na wszystko i każdy się dzieli nadmiarem. Ja chociaż chleba upiekę żeby się odwdzięczyć

moll

@GazelkaFarelka ja też pieczonym się odwdzięczam. Szczególnie jak chlebki do święconki mam przed Wielkanocą. Zawsze są na to chętni

UncleFester

@moll z papierówek se neda

moll

@UncleFester cydru czy rolady?

moll

@UncleFester dlaczego?

UncleFester

@moll Mało soku, mało cukru, mało aromatu, mała kwasowość. Wyjdzie jakiś sikacz.

moll

@UncleFester a nie wyglądają na takie kiepskie

UncleFester

@moll Są smaczne i dobre do bezpośredniego spożycia, ale na przetwory nie bardzo.

doonaj

Papierówki idealne, zaraz obok antonówki i szarej renety, na jabłecznik. Zwłaszcza jak ktoś lubi taki z pieczony ze startych surowych jabłek. Oszczędnie tylko z cukrem bo nie są kwaśne jak wyżej wymienione.

GazelkaFarelka

@doonaj W moim osobistym rankingu kronselki najlepsze.

Zaloguj się aby komentować