No dobra, może odrobinę mnie wciągnęło
Może ktoś polecić jakiś prosty przepis na chleb żytni? Taki naprawdę prosty, na razie może bez zakwasu, tylko na zaczynie drożdżowym albo na suszonym zakwasie?
Nie chcę powtarzać błędów z przeszłości, gdzie od razu zabrałam się za razowe żytnie na własnoręczne hodowanym zakwasie i wychodził kapeć albo dziura i zakalec.
5b1e240d-6564-4952-aaeb-59d868e4ecd8
moll

@GazelkaFarelka ja mam chwilowo uraz do zakwasu, po tym jak mi wyszedł alkoholowy a nie chlebowy xD


Może zamiast żytniego zrób pszenno-żytni? Sam żytni to wychodzi taki ciężkawy ulepek, bo on na pulchno nie rośnie mocno

GazelkaFarelka

@moll No właśnie też mam uraz do zakwasu, przynajmniej tego hodowanego własnoręcznie. To jednak loteria, jakie szczepy bakterii ci się z niego wyhodują. Mój z kolei walił acetonem, co jednak nie zraziło mnie do wypieczenia na nim chleba, który również wyszedł taki se, po czym dałam sobie na długo spokój z próbami pieczenia chleba. Lepiej coś łatwiejszego na początek, a w takie rzeczy bawić się dopiero jak nabierze się wprawy i wyczucia

moll

@GazelkaFarelka ja lubię piec na drożdżach. Drożdże lubię, rozumiem i nie mam z nimi problemu.


Jak chcesz, to mam fajny przepis na chleb pszenny. Ale taki lekko mleczny w smaku. I na taki szybki ze szklaka

GazelkaFarelka

@moll Mam podobnie. Drożdże i glutenowe mąki bardzo dobrze mi wychodzą. Ale chciałabym spróbować teraz, ze względu na tatę cukrzyka, coś całkowicie na mące żytniej, to już jest mąka z którą zupełnie inaczej się pracuje. Szukam jakiegoś dobrego przepisu na start, w którym ciężko coś zepsuć.

moll

@GazelkaFarelka to przepisem "czysty" żytni nie poratuję. Kiedyś piekłam jeszcze z mąki orkiszowej, ale nie wiem czy to coś Ci da w tej sytuacji...

Zaloguj się aby komentować