Może ktoś polecić jakiś prosty przepis na chleb żytni? Taki naprawdę prosty, na razie może bez zakwasu, tylko na zaczynie drożdżowym albo na suszonym zakwasie?
Nie chcę powtarzać błędów z przeszłości, gdzie od razu zabrałam się za razowe żytnie na własnoręczne hodowanym zakwasie i wychodził kapeć albo dziura i zakalec.
@GazelkaFarelka ja mam chwilowo uraz do zakwasu, po tym jak mi wyszedł alkoholowy a nie chlebowy xD
Może zamiast żytniego zrób pszenno-żytni? Sam żytni to wychodzi taki ciężkawy ulepek, bo on na pulchno nie rośnie mocno
@moll No właśnie też mam uraz do zakwasu, przynajmniej tego hodowanego własnoręcznie. To jednak loteria, jakie szczepy bakterii ci się z niego wyhodują. Mój z kolei walił acetonem, co jednak nie zraziło mnie do wypieczenia na nim chleba, który również wyszedł taki se, po czym dałam sobie na długo spokój z próbami pieczenia chleba. Lepiej coś łatwiejszego na początek, a w takie rzeczy bawić się dopiero jak nabierze się wprawy i wyczucia
@GazelkaFarelka ja lubię piec na drożdżach. Drożdże lubię, rozumiem i nie mam z nimi problemu.
Jak chcesz, to mam fajny przepis na chleb pszenny. Ale taki lekko mleczny w smaku. I na taki szybki ze szklaka
@moll Mam podobnie. Drożdże i glutenowe mąki bardzo dobrze mi wychodzą. Ale chciałabym spróbować teraz, ze względu na tatę cukrzyka, coś całkowicie na mące żytniej, to już jest mąka z którą zupełnie inaczej się pracuje. Szukam jakiegoś dobrego przepisu na start, w którym ciężko coś zepsuć.
@GazelkaFarelka to przepisem "czysty" żytni nie poratuję. Kiedyś piekłam jeszcze z mąki orkiszowej, ale nie wiem czy to coś Ci da w tej sytuacji...
Zaloguj się aby komentować