Niestety nie wiem co, ale prawdopodobnie z powodu mąki stało się coś z poprzednim zakwasem. Nastawiłam swój, pszenny. Ten na zdjęciu ma już dwie doby. Spróbuję upiec pszenny z krótszym czasem fermentacji i dodając w końcowej fazie przy zagniataniu do ciasta drożdże, aby uzyskać kwaskowaty, ale nie mocno kwaśny smak.
357e38e0-4118-4c62-8f07-c7918f6b4913
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Pszenny o wiele trudniej uzyskać o takiej sile jak żytni. Polecam zakwasy suszone które dodaje się tylko jako dodatek 1-4% masy mąki dla uzyskania smaku.

Kureci_paratko

@Zielonypomidor widziałem kilkukrotnie w sklepach zakwasy w proszku. Niestety mam do nich podejście jak do drożdży w proszku: Nie używam, nie używałem, a suszone to nie to samo co świeże

Jakie masz doświadczenie z tym zakwasem? Mi się wielokrotnie nieudaje zakwas... Mieszkając za granicą i chcąc ugotować żurek to szlag mnie trafia na samą myśl o tym cholerstwie, dokarmianiu i często po kilku dniach na wyrzuceniu spleśniałego zakwasu.


Na stronie oetkera jest sposób użycia i... Nie widzę sensu tego kupować, skoro trwa to tyle samo co zrobienie zakwasu w domu.


Niżej załączam SS

341b44c4-6c92-474a-b93a-a1e01f067071
Zielonypomidor

@Kureci_paratko Nie używasz go do wyrastania tylko jako dodatek smakowy do chleba na drożdżach.

Kureci_paratko

@Zielonypomidor dzięki. Kiedyś próbowałem upiec chleb, ale niebylo to nawet podobne do najtańszych polskich chlebów być może zakwas nadaje ten charakterystyczny smak i aromat, albo to po prostu moje dwie lewe ręce w kwestii pieczenia

Masz jakiś sprawdzony przepis na szybkie pieczywo z dodatkiem suszonego zakwasu? Chętnie bym wypróbował.

Zielonypomidor

@Kureci_paratko Tu masz przepis sprawdzony na drożdżowy https://youtu.be/oDvPXZi0xLw i dodajesz suszony zakwas 1-2% pomniejszając o tyle mąke.

GazelkaFarelka

@Kureci_paratko zerknij na mój profil, gdzieś jest link do przepisu na drożdżowy pszenny chleb, jest video na YouTube "chleb inflacyjny" od Stilgara. Od pierwszego razu mi wyszedł i wychodzi z każdej mąki (chociaż najlepszy z 720 chlebowej), czasami przeciagnę trochę czas niż podany w przepisie, ale nadal wychodzi pyszny świeżo pieczony chlebek.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor powiem, że strasznie zap... ten zakwas. Jest dopiero trzecia doba. Dokarmiłam go - niby na 12 godzin, o północy, a o 9 rano już był opadnięty i walił acetonem. Strasznie szybko buzuje. Może dlatego, że w domu mam 25 stopni, świeci słońce przez okna, gotuje się, to jest ciepło.

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Nie zazwalbym tego zapachu acetonem, taki bardziej winny zapach.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor trzy godziny po dokarmieniu

d5d05fa2-65c1-49e9-8e30-2c6ec26a57ba
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Wygląda ok.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor może już spróbuję na nim upiec? Hmm

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Dwa dni ma, to nie ma sensu, pszenny jest o wiele słabszy niż żytni.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor w czym słabszy?

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Po prostu wiecie trzeba go dać więcej jeśli mąki powyżej 1000. Dlatego jest mniej popularny i raczej do bialego pieczywa.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor rozczyn i zakwas na pełnym przemiale, mąka do ciasta będzie 720

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Kurde zapomniałem, że tu drożdże. Jesli jest to drożdżowy z dodatkiem zakwasu to spokojnie już możesz bo to na drożdżach będzie wyrastał a zakwas to tylko dla smaku.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor dam 200 g rozczynu na zakwasie, przerobionego na mące razowej, 200 g mąki 720 i 125 g wody - proporcje wyjdą takie podobne jak przy tym, co piekę na drożdżach. Dorzucę 2-3 g drożdży, 1,5h na wyrastanie ciasta z przekładaniem co 30 minut. Chodzi o to, żeby uzyskać nieco bardziej wytrawny i kwaśny smak, wartości odżywcze z mąki z pełnego przemiału (przefermentowane przez zakwas), ale jednocześnie nie za kwaśny, żeby dzieci moje jadły.


Na razie jeden mały bochenek testowo robię.

Kureci_paratko

@GazelkaFarelka z mąką w Czechach kiepsko. Jest gruba, polgruba i hladká, nie ma niestety typów jak to ma miejsce w Polsce.

GazelkaFarelka

@Kureci_paratko Ten przepis pozwala na różne typy mąki. Robiłam na różnych i za każdym razem wychodził, od razowych po tortową (czyli pewnie hładka). Na jednych lepiej, na innych gorzej, ale za każdym razem efekt był zadowalający i jadalny. A tak w ogóle przez neta nie idzie zamówić?

Kureci_paratko

@GazelkaFarelka Faktycznie, ceny mąki na internecie są o niebo lepsze jak w marketach. Dostawa przez zásilkovnu koło 70kc tak opłaci się kupić te kilka kilko na próbę. Kiedyś patrzyłem i cenę były wyższe dodatkowo przesyłka 100+ Kč. Co wybrać kierując się przykładowo oferta z tego eshopu ? Typu 720 nawet google mi znajduje https://www.prodejnamlyn.cz/kategorie-produktu/mouky/

GazelkaFarelka

@Kureci_paratko Wzięłabym z kilo pszennej pełnoziarnistej (jako dodatek do chlebka na drożdżach i do hodowania swojego zakwasu w przyszłości). Widzę że w opisach produktów jest oznaczenie np "T1050" co wygląda jak nasze "Typ 1050" czyli dosyć razowa mąka. Musiałbyś szukać takiej T750 bo to jest chlebowa.

Zaloguj się aby komentować