Nie sądziłam, ze kiedy najdzie mnie ochota na kabanosiki na Sylwestra to bede miała problem żeby je kupić!

Myślicie hmm.. ludzie wykupili - nic bardziej mylnego

Przeleciałam całe Auchan wzdłuż i wszerz i znalazłam JEDYNE kabanosy w dużym opakowaniu firmy NoName które nie miały cukru ani glukozy w składzie... serio? na prawde potrzebujemy w kabanosach dodatku cukru?? -.-
Wszystkie Tarczyńskie, Krakusy i inne znane lubiane marki - wszystko miało cukier lub glukoze - dramat
Musiałam kupić ogromne opakowanie za około 26zł ale nie żałuje i nawet dziekuję, ze jedyna firma miała odwage dodać do mięsa tylko sól :3

Uważajcie na to!

#cukrzyca #dieta #insulinoopornosc #kabanosy
moll

@pizzalover w ciąży się tak zdziwiłam, jak zaczęłam szukać na półce z "wędliną dla dzieci" czegoś dla siebie na kanapki, bo myślałam że jak dla dzieci to skład lepszy xD

maximilianan

@moll dobrze, że nie ma półek "dla taty", bo by były same resztki xd

moll

@maximilianan półek nie ma, ale bywa na stoisku mięsno-wędliniarskim pojemnik z okrawkami xD

maximilianan

@moll to jeszcze powinni wystawiać przypalony chleb i przekąski xd

moll

@maximilianan nie podpowiadaj xD

jonas

@maximilianan "Dla taty i psa", więc szukałbym w alejkach z zoologicznym szpejem.

SuperSzturmowiec

miensa w marketach się nie kupuje bo to najgorszy syf jaki można dostać

wiatrodewsi

Cukier nakurwiają absolutnie do wszystkiego, z wędliną i pieczywem na czele, jakiś dramat


Ja wiem że w wielu produktach jest konieczny, ale nawet ten jebany keczup nic by nie stracił jak by miał tego 10 - 15 procent, a nie 23-33.

Lubiepatrzec

W sumie to mogę przy tej okazji zaprosić na #szynkowar gdybyś chciała jeść wędliny z dobrym składem. To jest serio proste a efekt pychota 😁

pizzalover

@Lubiepatrzec dziękuję, mniam

Pirazy

@pizzalover troche nie kumam wpisu, ale moge wypowiedziec sie w kwestii wedlin i dodawania do nich cukru (a dokladniej do kielbas podsuszanych a tym sa wlasnie kabanosy). Cukier pelni role konserwantu, podobnie jak sol peklujaca. "Wyciaga" wode z wyrobu oraz oczywiscie wplywa na smak wedliny. W przypadku domowego wyrobu wedlin stosuje sie go na tyle malo, ze nawet osoby z cukrzyca nie musza sie nim przejmowac, w przypadku wyrobow w sklepach podejrzewam, ze jest go tam jeszcze mniej, ale oczywiscie moge sie mylic

pizzalover

@Pirazy wpis raczej dla osób które tak jak ja uważają na skoki cukru (cukrzyca), jesli zjem kabanosika z cukrem to wiadomo ze mi skoczy jak wariat na glukometrze - dla mnie duza roznica czy ten cukier jest czy nie w produkcie w ktorym myslisz, ze jest samo mięso - po to ten wpis a tego cukru sie tam po prostu nie spodziewałam..

Pirazy

@pizzalover czy 1 gram cukru w kilogramie miesa jest w stanie spowodowac u Ciebie skok na glukometrze?

pizzalover

@Pirazy jeszcze nie wiem bo od miesiąca dopiero mam cukrzyce w tym momencie nie jem zadnego dodanego cukru natomiast jak tylko uszczkne jakiegos weglowodana to od razu mam mega skoki wiec obecnie wystrzegam sie kazdej ilosci, ale jesli jakis autorytet wypowie sie, ze to gównowpis to usune

Pirazy

@pizzalover to jeszcze zalezy kogo tutaj uznasz za "autorytet" bo ja bym z tym uwazal ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po prostu przy nastepnej wizycie u lekarza zapytaj czy tak mala zawartosc cukru ma jakiekolwiek znaczenie dla Twojego stanu zdrowia. Lekarz bedzie najlepszym zrodlem informacji

Enzo

@pizzalover Z tarczynskiego gryzale mają dobry skład. W lidlu pikok z serii pure.

Pouek

@pizzalover z innej beczki - jeżeli chcesz mieć podgląd na to co się dzieje z glikemią po kabanosikach w czasie rzeczywistym, ogarnij ze dwa sensory FGM. To jest absolutny gamechanger, pozwala zareagować zanim cukier zacznie startować na orbitę

pizzalover

@Pouek taki plan bo już palce bolą od tego kłucia

Zaloguj się aby komentować