Myślę, że szybkowar zasługuje na osobny wpis. To bardzo przydatne urządzenie w kuchni, jeżeli jeszcze go nie macie, to polecam zakup - na przykład jako prezent dla siebie na święta
Jak działa i do czego przydaje się taki szybkowar?
Jest to garnek, który ma hermetyczną pokrywkę i w którym gotuje się potrawy pod ciśnieniem. Dzięki temu przede wszystkim skraca się proces gotowania a co za tym idzie oszczędzamy energię, rzeczy gotowane zachowują lepszy smak. Ja głównie gotuję w nim mięso, fasolę, można też całe buraki, ziemniaki w mundurkach na np. sałatkę.
Na co zwrócić uwagę kupując szybkowar?
Prostota wykonania, solidność i łatwość mycia - aby cały, łącznie z pokrywką, można było myć w zmywarce. Ten na zdjęciu akurat taki sobie, przez te uchwyty jest nieporęczny do wsadzenia do zmywarki.
Plusem będzie wkład do gotowania na parze
Zwykła pokrywka w zestawie, aby można było korzystać również jak ze zwykłego garnka. Aczkolwiek jak jest standardowy jakiś rozmiar, to zwykła pokrywka od innego garnka powinna pasować.
c2bcaa32-4cfb-4a92-9a76-a565b896de33
GazelkaFarelka

@GucciSlav Oba które wrzuciłeś są spoko, one się jakoś generalnie wszystkie nie różnią, wszystkie muszą mieć zawory bezpieczeństwa i bezpieczne otwieranie. Jedyna różnica to ta pokrywka, wskaźniki na niej i to czy można ją myć w zmywarce. No i lepsze i gorsze wykonanie w zależności od firmy. Bym się trzymała raczej kwot rzędu 300 zł w górę i bardziej znanych firm. Poczytaj najlepiej opinie w internecie. Ja mam ten ze zdjęcia i myję pokrywkę w zmywarce, nic się z nią nie dzieje, chociaż nie wiem czy powinnam ją myć Odpadł mi tylko ten srebrny plastik na górze i ten bzdetny minutnik (wyjmowany) gdzieś się zapodział.

Walerin

@GucciSlav obecnie mamy szybkowar z Lidla model GSW ale ten starszy jak tak teraz patrzę 6L i śmiga jak ta lala, a wcześniej taki z NRD a potem był Berghoff. Ogólnie polecam!

Soadfan

@GazelkaFarelka a ja w drugą stronę polecę wolnowar.

krokodil3

@Soadfan myślałem, że trollujesz ale rzeczywiście takie coś istnieje

Soadfan

@krokodil3 istnieje i zajebiste mięsa z tego wychodzą lub też nawet i rosół czy też sam bulion jako podstawa do rosołu.

frubel

@GazelkaFarelka Bardzo przydatne w kuchni i znacznie skraca czas gotowania mięsa.

Zaloguj się aby komentować