#jedzzhejto #jedzenie
@UmytaPacha
> podjajnik
Co?
@Lubiepatrzec no pod jajo tenteges
@Lubiepatrzec pewnie komuś wyciął jajniki i to jest spód jajników
@UmytaPacha
> no pod jajo tenteges
No, najważniejsze, że jajeczko ślicznie ugotowane. Mniam
fuu a co to takie rzułte
@Okrupnik to rzułtko
@UmytaPacha olaboga jajko obrazajo
Jak ugotować takie idealne jajco na mientko? Czego nie próbuje to mam albo za twarde, albo w drugą stronę, tak rzadkie że białko nie jest nawet do końca ścięte...
@dziki z moich błędów to
1. doprowadzić wodę do wrzenia przed wrzuceniem jajec, a nie jakieś 70'C
2. garnek nie za mały, żeby zimno jajec nie zaniżyło mocno temperatury
3. z tego samego powodu jajca doprowadzić do ok. temperatury pokojowej przed gotowaniem
4. nie wiem czy ma znaczenie ale po 6min wrzątkowania i wyjęciu zalewam zimną wodą
@dziki ja mam sprawdzony sposób i jak nad tym pomyslisz, to ma to sens. Wrzucasz jaja od razu do zimnej wody i ogień. Plus taki, że Ci nie pękną przy wkładaniu. Czekasz, aż woda zacznie wrzeć i wtedy odliczasz 2 minuty, jak jajca duże to max 3. Bedzie mniej lub bardziej lejące, skalibrujesz to sobie, ale białko na pewno będzie ładnie ścięte.
@UmytaPacha Tak jest dokładnie w książce kucharskiej co mam w domu. Dodatkowo jest napisane żeby jajko nakłuć szpilką (zrobić dziurkę w skorupce, nie głęboko) od tępej strony to na pewno nie pęknie.
@L4RU55O hmm ja to mam chyba stalowe jaja bo mi nigdy nie pękajo
@dziki wrzucasz do wrzątku na łyżce aby nie pękły, wyjęte z lodówki (to ważne) 6 minut na miękko 7 na półtwardo 10 na twardo.
Zimna woda i smacznego
Zaloguj się aby komentować