muszę nabyć podjajnik na te pyszności
#jedzzhejto #jedzenie
UmytaPacha userbar
14cb7a7a-3918-4c5d-95c4-81552f9e71d5
Lubiepatrzec

@UmytaPacha 


> podjajnik


Co?

UmytaPacha

@Lubiepatrzec no pod jajo tenteges

Acrivec

@Lubiepatrzec pewnie komuś wyciął jajniki i to jest spód jajników

Lubiepatrzec

@UmytaPacha 


> no pod jajo tenteges


No, najważniejsze, że jajeczko ślicznie ugotowane. Mniam

Okrupnik

fuu a co to takie rzułte

UmytaPacha

@Okrupnik to rzułtko

Okrupnik

@UmytaPacha olaboga jajko obrazajo

dziki

Jak ugotować takie idealne jajco na mientko? Czego nie próbuje to mam albo za twarde, albo w drugą stronę, tak rzadkie że białko nie jest nawet do końca ścięte...

UmytaPacha

@dziki z moich błędów to

1. doprowadzić wodę do wrzenia przed wrzuceniem jajec, a nie jakieś 70'C

2. garnek nie za mały, żeby zimno jajec nie zaniżyło mocno temperatury

3. z tego samego powodu jajca doprowadzić do ok. temperatury pokojowej przed gotowaniem

4. nie wiem czy ma znaczenie ale po 6min wrzątkowania i wyjęciu zalewam zimną wodą

k-t

@dziki ja mam sprawdzony sposób i jak nad tym pomyslisz, to ma to sens. Wrzucasz jaja od razu do zimnej wody i ogień. Plus taki, że Ci nie pękną przy wkładaniu. Czekasz, aż woda zacznie wrzeć i wtedy odliczasz 2 minuty, jak jajca duże to max 3. Bedzie mniej lub bardziej lejące, skalibrujesz to sobie, ale białko na pewno będzie ładnie ścięte.

L4RU55O

@UmytaPacha Tak jest dokładnie w książce kucharskiej co mam w domu. Dodatkowo jest napisane żeby jajko nakłuć szpilką (zrobić dziurkę w skorupce, nie głęboko) od tępej strony to na pewno nie pęknie.

UmytaPacha

@L4RU55O hmm ja to mam chyba stalowe jaja bo mi nigdy nie pękajo

andrzej-g-1

@dziki wrzucasz do wrzątku na łyżce aby nie pękły, wyjęte z lodówki (to ważne) 6 minut na miękko 7 na półtwardo 10 na twardo.

Zimna woda i smacznego

Zaloguj się aby komentować