Komentarze (20)

Też nie strasznie męczyło rozlewanie do butelek... gdyby nie kegerator i szybkie przelanie do kega to bym chyba skończył warzyć

W piwowarstwie zdecydowanie najgorsze jest sprzątanie. Gdybym miał kogoś kto za mnie posprząta cały ten pierdolnik, to właściciele Żywca, Kompanii Piwowarskiej i Carlsberga już dawno spakowaliby manatki i poszukali sobie nowego zajęcia. Ewentualnie zostałbym samowystarczalnym alkoholikiem.


Na pewno jedno z tych dwóch.

@rakokuc o to mam takiego kumpla co juz sobie w kegi rozlewa, bo mu sie tego nie chce rozlewać do butelek, i tak zaraz wypije xD

@zuchtomek dobrze odmierzyles cukier na refermentacje? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawsze się obawiam, że granata zrobię

@Zielczan taki granat. Stara puszka pomocy humanitarnej wysłana do afryki - to panie jest granat.

@Zielczan sypałem do butelek wiec raczej git ;)

@zuchtomek bezpieczniej zrobić roztwór, na warke 20L wychodzi koło 140g cukru, wlać na dno wiadra i na to zlać piwo przed rozlewem.

Czym rozlewales? Polecam taką rureczkę że sprężynką. Miło szybko i sprawnie

Kapslowanie Greta to masochizm xD

@dru_gru lekko nie było fakt xd

@dru_gru to eterna chyba

@CzosnkowySmok tak, ale i tak miło nie było xd

@zuchtomek mi tam się nią dobrze kapslowało, nie wiem skąd ten hejt.

@CzosnkowySmok kto raz zazna  grifo hd ten tego gówna do ręki nie weźmie XD

@zuchtomek po zakapslowaniu ~1500 butelek walnąłem pięścią w blat kuchni robiąc dziurę i mam nalewak barowy Z jednego kranu piwo, z drugiego woda gazowana robiona z kranówki. Game changer w piwowarstwie, bo po fermentacji zlewam z fermentora do kega, podłączam CO2 i zrobione. Drugim gamechangerem jest Grainfather, w moim przypadku g30 który również polecam.

f74af51b-75d6-43e3-9937-e76616771888

@Niv ło panie, cudo

Ale kapslownice to Ty zmień.

@zuchtomek może jestem dziwny, ale rozlewanie i kapslowanie zawsze było dla mnie fajne.

@CzosnkowySmok najgorsze jest mycie XD robienie CIP całego kotła i chlodnicy, potem wycieranie do sucha.

W sumie od roku ojca-ziarno nie odpalałem XD

Zaloguj się aby komentować