@deafone
Zajefajny ranking. Nawet nie wiedziałem, że tyle majonezów jest dostępnych w polskich sklepach. A o pozycjach 1 i 2 (Vitaquell i Poloniak) to ja w życiu nie słyszałem.
Z tego względu w niniejszym rankingu nie braliśmy pod uwagę zawartości tłuszczu i wartości energetycznej (kalorii) majonezów.
@deafone Dobrze, że o tym piszą, ale ranking z powyższego powodu bardzo niewiele wnosi.
Generalnie z punktu widzenia dietetycznego najlepiej majonezu nie jeść w ogóle, ale jednoznaczne stawianie w rankingu na pierwszym miejscu majonezów mających 740kcal/100g, a na szarym końcu wszystkiego co ma koło 300-400 buduje fałszywy obraz tego co jest zdrowe a co nie. Na dłuższą metę dodatkowe mikrogramy jakiegoś barwnika będą mniej szkodliwe niż dodatkowe kilkadziesiąt kcal (czy kilkaset kcal, jeśli ktoś je dużo majonezu) dziennie. ¯\_(ツ)_/¯
@Lime mmm lody o smaku octu, moje ulubione
@Ojciec_Mateusz najlepsze
@Lime od roku jestem w Team Kielecki i nie żałuję - zdaje się, że ostatnimi czasy smak lekko złagodniał (wcześniej wydawał mi się intensywniejszy), teraz jest idealny.
@size Jak dla mnie, majonez bez przełamania kwaskiem, czy to cytrynowym, czy octowym, smakuje za tłusto-słodko. Gdybym chciał jeść majonez na słodko, to bym sobie ubił śmietany z cukrem.
@Lime ja też potrzebuję odrobiny tego kwasku, ale nie za dużo. Dlatego dobry majonez musi to ładnie balansować.
@size no prośba, Kielecki niczego nie balansuje. Jest tak zakonserwowany octem spirytusowym, że smak tego octu przebija przez wszystko z czym go połączysz.
Ostatnio kupiłem duży słoik na promocji w Lidlu i wykorzystałem go do zrobienia kilku popularnych sosów/dipów typu czosnkowy, rosyjski, koktajlowy itp. W każdym na pierwszy plan wychodzi octówa.
Także jak komuś taki majonez smakuje, to spoko, ale nie rozumiem jak można tego nie czuć.
@rakokuc dla mnie jest to właśnie smak majonezu, jak nie chcę tego czuć to nie dodaję majonezu
@size tak ma chyba każdy co z tych budyniów od Winiar się przesiądą na Kielecki. Z czasem jego pikantność łagodnieje w odbiorze
@Michumi nawet nie o to chodzi. Ja kiedyś nie chciałem przejść na Kielecki, bo myślałem, że on jest mocno octowy, bo tak go zapamiętałem jak próbowałem go ładnych kilka lat temu. W tym czasie majonez, który kupowałem regularnie (Winiary) stał się po prostu tłuszczem w słoiku i zauważyłem, że przestał mi po prostu smakować (musiałem dodawać go dużo więcej niż chciałem do dań i kanapek). Rok temu postanowiłem sprawdzić, czy to co się wygadywało o Kieleckim to nadal prawda i okazało się, że nie - podszedł mi bardzo, ma w tej chwili taki smak, jakiego oczekuję od majonezu (o samej jakości składu w porównaniu do Winiar nie wspominam). No i Kielecki to polski kapitał, podczas gdy Winiary to faszyści z Nestle
@size wychodzi wtedy na to, że nie szukasz majonezu, który będzie smakował jak klasyczny majonez.
Żeby to przetestować, polecam zrobić sobie w domu majonez własnej roboty. Gwarantuję, że nie będzie przypominał w smaku Kieleckiego.
Chociaż muszę dodać, że Nestle faktycznie należy gardzić.
@size "podczas gdy Winiary to faszyści z Nestle"
dokładnie tak, nienawidzę tego francuskiego syfu.
są oczywiście inne majonezy np całe dzieciństwo u mnie w domu był Pomorski
@Lime Tylko MAJONEZ POMORSKI renomowanej firmy Ocetix Grudziądz!
@Gajor Ocetix - nazwa kusząca ale nigdy nie miałem okazji spróbować.
Jednak wg rankingu jaki zaserwował nam powyżej @deafone to ten Pomorski jest daleko za Kieleckim
@Lime Ranking rankingiem, ale jak napisał wieszcz - "miej serce i patrzaj w serce!". A moje serce zatrzyma majonez pomorski.
@Lime Majonez firmy Ocetix brzmi jak okno firmy Drutex.
@Lime jest daleko, bo wg. tego rankingu wszystko co ma e385 na starcie jest przegrane. Huk, że ciężko dostać majonez bez tej soli i że szkodliwa jest dopiero po zjedzeniu jej w ilościach niemożliwych do osiągnięcia.
Gdyby odpuścić sobie czepianie się tego e385 czy jakichś tam zagęszczaczy, to takie rankingi by nie powstawały, a przecież dietetycy też muszą mieć o czym pisać.
@Lime Tak, właśnie dzięki takim Tomeczkom jak Ty wiem, że jest to lepsze miejsce niż tfu wykop. Prosty skład, dobry smak, numer 1 wśród majonezów
@Cyberchosnek "ja tylko pociągnął"
@Weedler używam zawsze po prysznicu
Mój dziadek jadł przez całe życie majonezy z e385. Gdy miałem około 10 lat moja mama powiedziała mu "jeśli chcesz zobaczyć jak twoje wnuki idą na studia, powinieneś natychmiast rzucić e385". Łzy napłynęły mu do oczu, gdy uświadomił sobie jaka jest stawka. Rzucił e385 z dnia na dzień. Niestety było za późno, bo trzy lata później zmarł z powodu raka płuc. Byłem strasznie tym zdołowany. Moja matka powiedziała do mnie "Nigdy nie jedz majonezów z e385. Proszę, nie każ swojej rodzinie przechodzić przez to, przez co my teraz przechodzimy". Oczywiście przyznałem jej rację. Aktualnie mam 28 lat, przez całe swoje życie nie dotknąłem majonezu z e385. I teraz trochę tego żałuje, bo i tak dostałem raka od czytania kolejnego rankingu majonezów.
W gościach zawsze zakradam się do lodówki aby sprawdzić, jakiego używają majonezu. Jeśli nie jest to Kielecki, natychmiast wychodzę bez słowa i zrywam wszelki kontakt. Jeśli jest to dekoracyjny Winiary (ha tfu!) to dodatkowo zostawiam im lodówce psią kupę w słoiku (przygotowuję specjalnie przed każdym wyjściem w gości) - i tak nie mają smaku ani gustu, więc jeden więcej słoik z gównem w lodówce nie zrobi im różnicy.
@Lime tylko duma województwa świętokrzyskiego!
@TheLastOfPierogi
O, ocet w kremie. Zabójca smaku wszelakiego o "kuszącej", szarawej barwie i konsystencji gluta. nie lepiej kupić zwykły spirytusowy? Wyjdzie więcej i taniej.
@bejonse chłop co odkrył, ze tradycyjnym składnikiem majonezu jest ocet xd
@ElektrolizatorDwuczlonowy nooo, dopiero odkryłem co to ocet w ogóle. Ale ze mnie chłop co odkrył hehe he he...he
@CzosnkowySmok
@Lime są dostepne w krakowie na dowóz, przed chwilą sprawdziłem
Zaloguj się aby komentować