Klocek rzędu 1,8kg. Dalej noob ze mnie. Umiem tylko to i ciasto do pizzy zarabiać. (plus parę przepisów z lidlomatu co samo robi).
Na bazie przepisu https://filozofiasmaku.pl/2021/01/04/chleb-na-mace-zytniej-2000/
A u mnie:
-
1kg mąki żytniej razowej typ 2000
-
3 łyżeczki soli
-
14 g drożdży instant
-
2 łyżeczka cukru
-
900 ml ciepłej wody
-
4 łyżki oliwy (ale zapomniałem się teraz i dałem dwie XD)
-
200g miksu ziaren (patrz drugię zdjęcie), tj. dynia, słonecznik, siemię lnianie
Jak:
-
Wpierw odlewam do miksu 100ml i wsypuje drożdze, cukier i lekko miksuję, zakrywam, pod przykryciem 15 minut. Patrzę czy to w ogóle żyje.
-
Potem wsypać resztę i w mikserze płaskie mieszadło do "ciast kruchych", bo na haku ni ch*ja się nie wiąże.
-
Do formy to największe problem. Kleista papka. Wpierw łyżką / szpatułką silikonową przerzucam, potem mokrą ręką przerzucam resztki z miski do formy. Również mokrą ręką wgniatam w formie by było w miarę płaskię.
-
EDIT: Zapomniałbym. Po ugniecieniu ciasta w formie, leży pod zakryciem do dwóch godzin! Przy czymś ciepłym najlepiej. Rośnie po sam brzeg formy, ale nigdy mi się nie przelało.
-
Opcjonalnie: Próbowałem teraz bez. Ale ogólnie smarowanie formy oliwą plus sypanie otrębów.
-
Używam LIDLowego chlebowara (XD). Nastawiam "pieczenie only" na 2h.
-
Pieczenie rzędu godziny zostawia jeszcze "glinę" w środku. 2h godziny może za dużo.
-
Nawet nie próbuj kroić, bo się rozleci.
Pytania i opinie:
-
Czy można jakiś spray ogarnąć gdzie wlewam oliwę czy inny olej? Widziałem w kulinarnych programach jak uzywają tego do pryskania na patelnie.
-
Czy klejenie się ciasta wynika faktu, że mąka z pszenicy ma więcej glutenu czy typ mąki ma znaczenie? Czy jakbym zrobił 50% żyto / 50% pszenica to będzie mi się ładnie kleiło czy co?
-
Nie wiem czemu, ale koncepcja żyta nad pszenicą mi się podoba. Mniej kaloryczne, wincyj składników, znacznie tańsze. Oraz zajebiście orzechowy smak.
-
Idzie coś zrobić, by się mniej rozlatywały kromki?
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto

