W kubku umieszczamy żółtko jaja i dodajemy coś słodkiego, ja użyłem erytrytolu ale w bazowym przepisie jest syrop klonowy. Mieszamy żółtko ze słodzikiem a następnie wolnym strumieniem dolewamy kawę cały czas wszystko mieszając.
Uzyskujemy delikatną kawę z bogatą pianką w której nie ma mleka co dla niektórych może być ważne.
Trochę taki deser kawowy ale to fajna alternatywa dla różnego rodzaju cappuccino, latte itd.
A już że 30 lat temu rodzice zatrudniali mnie do ubijania kogla mogla - ja trochę zawsze podjadłem a oni lali to na wierzch kawy, patent wciąż zajebisty, praktykuję czasem zimą.
Jak lubicie napitki z jajkiem to podrzucę przepis na grzańca z jajkiem.
2 piwa pszeniczne (po 0,5L)
3 żółtka ubite przed wrzuceniem
Anyż z 3 - 4 gwiazdki
5-6 goździków
Pol łyżki stołowej inki korzennej (może być i bez)
Łyżeczka cynamonu
Trochę skórki pomarańczy (może być też i kawałek pomarańczy, co kto lubi)
Półtorej łyżki stołowej miodu.
Wrzucić wszystko do gara, na średni ogień, mieszać co jakiś czas, pod koniec mieszać cały czas (żeby z jajka nie zrobiły się kluchy), nie dopuścić do zagotowania, wyłączyć gdy zacznie rosnąć piana.
@Lubiepatrzec Moja babcia polecała mi zabielanie żółtkiem zamiast śmietany jak nie mogłam jeść produktów mlecznych.
Ale nigdy w sumie nie próbowałam.
To takzwany eggnog latte, uk i us of a sie tym zapijaja jesienia i zima
Zaloguj się aby komentować