#kawa z jajkiem? Jeszcze jak!

W kubku umieszczamy żółtko jaja i dodajemy coś słodkiego, ja użyłem erytrytolu ale w bazowym przepisie jest syrop klonowy. Mieszamy żółtko ze słodzikiem a następnie wolnym strumieniem dolewamy kawę cały czas wszystko mieszając.
Uzyskujemy delikatną kawę z bogatą pianką w której nie ma mleka co dla niektórych może być ważne.
Trochę taki deser kawowy ale to fajna alternatywa dla różnego rodzaju cappuccino, latte itd.
Lubiepatrzec userbar
9f07f7f0-a873-47c4-8d5d-449a4de034c0
wonsz

A już że 30 lat temu rodzice zatrudniali mnie do ubijania kogla mogla - ja trochę zawsze podjadłem a oni lali to na wierzch kawy, patent wciąż zajebisty, praktykuję czasem zimą.

Dynamiczny_Edek

Jak lubicie napitki z jajkiem to podrzucę przepis na grzańca z jajkiem.


2 piwa pszeniczne (po 0,5L)

3 żółtka ubite przed wrzuceniem

Anyż z 3 - 4 gwiazdki

5-6 goździków

Pol łyżki stołowej inki korzennej (może być i bez)

Łyżeczka cynamonu

Trochę skórki pomarańczy (może być też i kawałek pomarańczy, co kto lubi)

Półtorej łyżki stołowej miodu.


Wrzucić wszystko do gara, na średni ogień, mieszać co jakiś czas, pod koniec mieszać cały czas (żeby z jajka nie zrobiły się kluchy), nie dopuścić do zagotowania, wyłączyć gdy zacznie rosnąć piana.

GazelkaFarelka

@Lubiepatrzec Moja babcia polecała mi zabielanie żółtkiem zamiast śmietany jak nie mogłam jeść produktów mlecznych.

Ale nigdy w sumie nie próbowałam.

Greenzoll

To takzwany eggnog latte, uk i us of a sie tym zapijaja jesienia i zima

Zaloguj się aby komentować