Jeszcze jeden taki kapeć i wypierdalam to wszystko w pizdu.
ff09511a-4df2-450f-9058-424a75590307
Zielczan

@GazelkaFarelka a dlaczego się takie robią?

GazelkaFarelka

@Zielczan Żebym to ja wiedziała. Rozłażą się jak dupa grubej baby w ciąży po wyciągnięciu z formy do wyrastania.

GazelkaFarelka

@Zielczan tak jakby za wilgotna i miękka góra bochenka. Może trzeba podsypać więcej mąki na scierkę?

GazelkaFarelka

Nie było tego problemu jak ciasto wyrastało normalnie na blasze, bez przekładania. Wierzch trochę obsychał i trzymało się w kupie.

GazelkaFarelka

Im bardziej kombinuję tym gorsze wychodzi. Jakieś koszyki do wyrastania, przykrycia, kamienie szamotowe i zamiast lepiej - to za każdym razem coraz gorzej, zamiast normalnie wypierdolić to od razu na zwykłą blachę i na niej niech wyrasta.

GazelkaFarelka

0,5 oceny wyżej niż wczoraj za przynajmniej jakieś pęknięcie

d32f3d00-d7b4-4d87-b16c-7d9c3c4a890d
GazelkaFarelka

Mam wrażenie, że dzięki temu kamieniowi będzie pół centymetra spieczonej skorupy na spodzie.

3a036f9d-c27a-4657-a50c-29ad979ebeb4
Zielczan

@GazelkaFarelka


grubej baby w ciąży po wyciągnięciu z formy do wyrastania.


a czemu gruba baba w ciąży siedziała w takiej formie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

Przekrój. Nie najgorzej. Aczkolwiek nie widzę żadnej różnicy z kamieniem czy na normalnej blasze. Szkoda prądu, żeby grzałka przez 30 czy więcej minut grzała ten kamień.

e84c5cee-8f7f-49a3-bad7-9dee4a711172
moll

@GazelkaFarelka wygląda jakby ciasto było za mało ścisłe i się rozłaziło na boki mocno. Ewentualnie koszyk szeroki i zamiast wałka wywalasz placek, a on nie pracuje tylko w górę,.ale w każdą stronę

GazelkaFarelka

@moll był zwarty wałek ale po 4h wyrastania zakwas zeżarł gluten i go zmiękczył. Ponadto ta górna strona, która była pod spodem była miękka, wilgotna i wrażliwa zamiast lekko chociaż obeschnięta.

moll

@GazelkaFarelka no to mnie nie dziwi, że taki bochenek wyszedł, spróbowałabym zrobić "ściślejsze" ciasto, skoro i tak chcesz je dłużej fermentować, tak aby popracowało, ale miało co je trzymać w kupie. A jak wyrastasz w koszyku to to co na dnie Ci nie obeschnie, bo nie ma jak. Ja nawet jak bułki na blaszce wyrastam to przykrywam ściereczką z wierzchu żeby mi ciasto nie obsychało

GazelkaFarelka

@moll Po pokrojeniu chleba na kolejne kromki stwierdzam, że był po prostu przefermentowany zbyt długo. Mój zakwas najwidoczniej na tyle się już wzmocnił, że żre szybciej, a ja niepotrzebnie trzymałam tyle czasu w koszyku.

moll

@GazelkaFarelka też możliwe. To co, godzinę krócej kolejnym razem?

GazelkaFarelka

@moll Nawet może dwie. Dzisiaj dodatkowo jeszcze słońce świeci i cieplej będzie w domu.

moll

@GazelkaFarelka a to tak

GazelkaFarelka

@moll Trzeba przyznać że jest bardzo aksamitny i mięciutki w ustach, taki dobrze przeżuty już przez bakterie

moll

@GazelkaFarelka chlebek idealny do kluskowania gęsi? XD

GazelkaFarelka

Zbyt długo fermentowany bez dwóch zdań

2d73f91b-08f1-4def-a3f8-9d2fa9bdbc40
moll

@GazelkaFarelka tak. Tak się kiedyś gęsi tuczyło. Kluskowało. Robiło się specjalne, podłużne kluchy i każdą gęś po kolei "karmiło" (tak trochę bardzo na siłę). Przy nieumiejętnym kluskowaniu można było gęś zadławić. Trzeba było dobrych klusek i dobrego operatora

GazelkaFarelka

@moll teraz rury wsadzają do gardeł

moll

@GazelkaFarelka automatyzacja dopadła nawet gęsi!

Zaloguj się aby komentować