#jedzenie #swiatprzypraw #ciekawostki

Większość cynamonu, zarówno całego jak i proszku, który znajdziecie w sklepach to Cassia, popularnie zwana chińskim cynamonem. Różnica między jednym a drugim jest naprawdę zauważalna, tak samo jak między surowcem - liście czy kora. Czysty cinnamaldehyde też jest całkowicie inny. Brakuje tła, jest "płaski", sztuczny i o wiele slodszy. Zdjęcia i prezentacja mojego autorstwa
7665c88c-ec4b-4f96-8afb-03158de23582
30d68998-65eb-41c6-a337-8b415234b063
993b3dfd-d4e9-4e7b-9a78-426baa53f601
2b1373d9-ef47-4bc8-8c98-502b13198658
685bb89f-f53e-4923-88ee-e640c6ea344e
bojowonastawionaowca

@HolQ z ciekawości - na jaki użytek?

HolQ

@bojowonastawionaowca jako przyprawa

HolQ

@bojowonastawionaowca jednym z moich zadań w projekcie w pracy jest przygotowywanie "discovery workshop" dla regionalnych oddzialow R&D. Po prostu prezentacja w której omawiam czym dana przyprawa jest i jej najważniejsze cechy. Wpis, który wrzucilem o pieprzu też skonczyl jako prezentacja

em-te

@HolQ pan mnie wisisz kardamon!

HolQ

@em-te artykul jest już w Ang. Wersji. Muszę go tylko przetłumaczyć. Jest znacznie dłuższy, bo ma 25str (pieprz miał 12), więc albo będę musiał coś wywalić albo wrzucić jako dwa wpisy. Zobaczymy

d74d2a8e-d93a-4dd1-9a75-8051be04b9da
HolQ

Komentarz usunięty

moll

@em-te nadal nie używasz?

HolQ

@em-te btw wg mnie kardamon zarówno jako roślina i przyprawa jest bardzo ciekawa. W każdym razie dużo coekawsza od pieprzu

koszotorobur

@HolQ - jaką markę prawdziwego cynamonu polecasz - no i oczywiście gdzie najlepiej ten prawdziwy kupić?

HolQ

@koszotorobur nie mam pojęcia xD jeśli chcesz kupić cały to da się rozpoznać która to jest roślina. Z proszkiem nieco ciężej. Poza tym (w każdym razie w uk) musi być na pudełeczku napisane skąd i z czego jest. Ze Sri lanki jakościowo najlepszy.

7dd26744-efaa-4863-a1a0-13ea371df79d
prosto_w_srodek_dupy

@HolQ cejloński jest bez porównania lepszy, chiński to straszne gumbo

Wrzoo

@HolQ Czy to jest ta sama cassia, której się używa do włosów? Tak zwana bezbarwna henna?

HolQ

@Wrzoo nie farbuje włosów więc nie wiem

Wrzoo

@HolQ Czyli zbieżność nazw

Wrzoo

@UmytaPacha I jak? Byłaś zadowolona? Bo zawsze chciałam spróbować, ale ani z cassią, ani z henną nigdy nie miałam do czynienia... A nie chcę zmieniać zbytnio koloru włosów ;_;

Wrzoo

Ach, teraz widzę komentarze. Jest szansa, że mojego brązu by nie zmodyfikowało mocno.

UmytaPacha

@Wrzoo z mieszanką henna+indygo przygodę farbowania miała @moll , ja cassiuję od kilku lat i cassię można nakładać bez obaw, nie farbuje tylko nadaje ciepły odcień

Wrzoo

@UmytaPacha to ideolo, jak wrócę po weekendzie to się w końcu za to wezmę :D

UmytaPacha

@Wrzoo na brązie może nawet nie zauważysz różnicy poza mocniejszym błyszczeniem : D ale odżywienie włosów i skóry głowy zawsze na plus

HolQ

@UmytaPacha qrde to może też użyje...moje włosy są dość matowe, szczególnie od czasu przeszczepu

Wrzoo

@UmytaPacha No to powinno być okej na moich Ostatnimi czasy dokuczają mi kręcące się baby hairy, a nuż cassia je dociąży...

UmytaPacha

@HolQ a kiedy był przeszczep? Bo to się trzyma z 1-4h na głowie, nie znam się od kiedy skóra jest wygojona : v

jeśli odżywek nie używasz to od takich przyjaznych skórze można zacząć

HolQ

@UmytaPacha @Wrzoo na początku marca. Ee to nie, wolę nie ryzykować a jakieś porządne szampony dostępne nie tylko w PL możecie polecic? Kończy mi się mój, specjalny do pielęgnacji po przeszczepie. Jest swego rodzaju bomba minerałów i witamin. Nie wiem czym za bardzo go zastąpić. Chodzi o odżywianie i nawilżanie.

UmytaPacha

@HolQ podrzuć nazwę szamponu poprzeszczepowego, ciekawa jestem co tam w składzie wisi


i chętnie rzucę kilka propozycji : p

moll

@Wrzoo jak nie chcesz sama mieszać, to gotowe mieszanki z sattvy są spoko. Brązów mają kilka. Dobierz pod swój kolor włosów, trochę sobie głębię koloru podbijesz, jak nie chcesz eksperymentować wybitnie z koloryzacją.

I odżywki z isany są spoko do przygotowania mikstury, jak nie chcesz głowy przesuszyć od ziółek

Wrzoo

@HolQ Z szamponami to ciężki temat. Mi znalezienie odpowiedniego dla siebie zajęło dość dużo czasu, a szukałam łagodnego, do wrażliwej skóry głowy. No i stało się tak, że mi go wycofali I teraz używam zbliżonego tej samej marki, ale to już nie to samo...

W Polsce dostępność dobrych kosmetyków do włosów jest naprawdę wysoka, bo zrobiła się moda na włosing. Z kolei w Danii znajoma nie może znaleźć nic, poza mocnymi Head&Shoulders i Fructisami.

Jeśli na razie Ci się ten poprzeszczepowy dobrze sprawdza i odczuwasz potrzebę stosowania go dalej, żeby jeszcze ten przeszczep wesprzeć, to bym nie zmieniała na razie. Jest jeszcze dość wcześnie po przeszczepie.

Potem ewentualnie szukaj łagodnych szamponów, bez SLS. Na facebookowej grupce "Włosing" jest kopalnia wiedzy, można się podpytać o szampony polecane w danym kraju, które będą łagodne.

Wrzoo

@moll Dzięki Najbardziej się obawiam proporcji, ale muszę się przełamać...

HolQ

@Wrzoo najchętniej używałbym go dalej, ale ok. 50£ za szampon to trochę dużo xD. Dlatego myślę żeby znaleźć jakiś zamiennik. "Włosing" .....xDxD

moll

@Wrzoo jak masz gotowca to odmierzasz tylko porcję do rozróżnienia, żeby Ci na pokrycie papki wystarczyło

HolQ

@UmytaPacha masz rację...przepraszam. włosing po przeszczepingu jest serious sprawa xD xD

Wrzoo

@HolQ Jak UK, to jest spore grono osób z tamtych okolic na grupce Tak że serio, spróbuj.

Ponoć da się w UK dorwać dobre marki, m.in. godne uwagi są Vis Plantis, BasicLab. I są jakieś firmy sprzedające tam polskie kosmetyki https://duniaorganic.com/kategoria-produktu/wlosy/szampony-do-wlosow/

Wrzoo

@moll Ach, czyli ich już nie trzeba zakwaszać? Chodzi o np. taką tubę? https://sattva.pl/sattva-henna-light-brown-150g


@UmytaPacha W ogóle, widziałam ją raz w Gdańsku - te jej włosy są niesamowite, jebaniutka xD

moll

@Wrzoo teoretycznie możesz, ale jak zrobisz z samą wodą też wyjdzie. Na opakowaniu masz podany zakres temperatury dla wody, trzymasz to min. 30minut (zawijam w ręcznik, żeby temperatura wolniej się wytracała), potem myjesz włosy i nakładasz. Ja dodaję jeszcze odżywkę nawilżającą, bo bez tego mam straszne siano na głowie

Wrzoo

@moll No dobra, w przyszłym tygodniu próbuję

UmytaPacha

W Polsce dostępność dobrych kosmetyków do włosów jest naprawdę wysoka, bo zrobiła się moda na włosing. Z kolei w Danii znajoma nie może znaleźć nic, poza mocnymi Head&Shoulders i Fructisami.

@Wrzoo to samo w UK; w kosmetyki się zaopatrzam głównie w Polsce, bo tu jest w większości mizeria

Wrzoo

@UmytaPacha To jest coś niesamowitego, że u nas taki trzeci świat, a kosmetyków jak leków bez recepty mamy mrowie xD

moll

@Wrzoo wrzuć potem efekt

Wrzoo

@moll to jeszcze Cię dopytam, bo może wiesz: poleca się rozrobienie mieszanki na naparze z rumianku. To chodzi o to, że zastępuję wtedy wodę herbatką z rumianku? Taką z jednej-dwóch torebek? …i wtedy do tego odżywka z Isany jeszcze?

UmytaPacha

@Wrzoo sorki że się wtrącam, ale jak są włosowe tematy to muszę bo się uduszę :v

Ja zamiast zalewania wodą wrzucam 2 pampersy rumianku do przegotowanej (najlepiej destylowanej) wody w garnku i na najmniejszym ogniu podtrzymuję z 5-10 minut (można też jak człowiek zaparzyć w kubku pod przykryciem, ale rumianek to moje ulubione włosowe ziółko od +10 lat więc lubię mocne stężenie), a potem z termometrem sprawdzam pod zalanie żeby zeszło (przy cassii 70'C). Tylko rumianek to dodatkowe ziółko wysuszające, więc pomaga albo wspomniana przez Moll odżywka z humektantami, albo humektanty typu co z mojego wpisu

Wrzoo

@UmytaPacha o, takich instrukcji mi trzeba 💛🙏to ostatnie autystyczne pytanie - ile tej odżywki byś dała? Tak łyżkę-dwie?

moll

@Wrzoo z tym to Paszki słuchaj, bo ja na wodzie robię. Przy mieszankach na blond zakwaszam i dodaję kurkumy, miodu, ale przy tych henna-indygo już niczym nie kwasiłam, ani innych dodatków już nie dorzucałam, tylko też odżywki dość hojnie. Jak daję za mało, to potem głowa po godzinie z ręcznikiem na głowie zaczyna swędzieć, że szaleju dostaję.


W ogóle te czepki foliowe słabo załapują, więc do hennowania, żeby potem głowę zakutać na ciepło weź jakiś ręcznik, co Ci go szkoda nie będzie jak się ubrudzi. Ja już mam jeden dedykowany tylko do takich zabaw xD

Wrzoo

@moll ponoć świetnie się sprawdzają takie bobaskowe ręczniki z rogiem :D

HolQ

@Wrzoo @UmytaPacha podoba mi się jak rozmowa z cynamonu jako przyprawy przeszła płynnie do barwienia włosów a potem do pielęgnacji xD . Dobrze że nikt nie zaczal nic pierniczyć o polityce (jeszcze xD )

Wrzoo

@HolQ no bo widzisz, my tu o poważnych sprawach rozmawiamy, a nie o jakichś bzdurach z Wiejskiej xD

moll

@Wrzoo zaszalej - są ręczniko-turbany, a ja mam taki czepek pokąpielowy z gumkiem i kokardkiem na mokre włosy

HolQ

@Wrzoo lepiej nie wywoływać wilka z lasu, bo zaraz jakiś pojebus przypelznie i zacznie wypisywać, że pielęgnacja włosów to wymyśl lgbt, a cynamonu używają tylko pedały. Prawidziwi mężczyźni jedzą tylko bułki posypane smalcem/polane wódą

Wrzoo

@moll zerknę przy okazji zakupów w Hebe, bo kojarzę, że mają coś podobnego z Anwen A jak nie, to stary czepek od włosingu i ręcznik, który już dawno powinien skończyć jako czyściwo xD

UmytaPacha

@HolQ pa na to - Julia Tymoszenko bez kosy : (

8053673e-44b0-4973-8a60-a5175040d25a
UmytaPacha

@Wrzoo ja mam specjalną żabią czapkę peruwiańską co sobie zawiązuję wokoło i ciepło w ucho i nie cieknie zanadto xD

między umyciem włosów (najlepiej z czymś helatującym) a nałożeniem błotka weź też osusz ręcznikiem włosie ile się da, bo inaczej będzie ciekło jak wściekłe

HolQ

@UmytaPacha wiem, że nie do końca podobna, ale jestem w trakcie oglądania Orphan black po raz drugi i jak rzuciłaś to zdjęcie to jakoś od razu pomyślałem o Rachel xD

f1acb814-e98d-4332-bc98-82cba13dfdbb
Wrzoo

@moll @UmytaPacha Bardzo Wam dziękuję Zakupy czas zacząć

UmytaPacha

@Wrzoo proszę wołać jak coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wrzoo

@UmytaPacha jak zrobi mi się glon, to będę wołać o rekompensatę xD

UmytaPacha

@Wrzoo zieleń się robi tylko od rozjaśniania indygo :v a poza tym Dżordż mi wisi 264zł, więc z jakimikolwiek rekompensatami proszę się zwracać do niego

UmytaPacha

@HolQ jesteś w UK z tego co rozumiem, ten szampon to może być przez neta czy chcesz coś stacjonarnie w Bootsie dostać?

Wrzoo

@UmytaPacha wydębię od niego w sobotę xD

UmytaPacha

@Wrzoo dobry plan [̲̅$̲̅(̲̅ ͡° ͜ʖ ͡°̲̅)̲̅$̲̅]

HolQ

@UmytaPacha obojętne, dopóki będzie razem z przesyłką za 20-25£ i w miarę racjonalnej ilości to może być wysyłka

Wrzoo

@UmytaPacha @moll Błotko na głowie, pod czepkiem, folią spożywczą, kolejnym czepkiem i turbanem. Jest ciepło. Ciepło w opór. Czemu ja to robię latem xD

UmytaPacha

@Wrzoo w cieple lepiej działa, trzymaj nie peniaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wrzoo

@UmytaPacha wiadomo, jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B...oże jeszcze dwie godziny

moll

@Wrzoo bo cieplej jest

Wrzoo

@UmytaPacha @moll zmyłam, oj przesusz jest. Następnym razem będę działać z glutkiem lnianym albo dam więcej odżywki, bo było czuć suchość po zmyciu.

Teraz są trochę bardziej miękkie po wysuszeniu, widzę takie lekkie "ozłocenie" koloru bez jego większej zmiany - i o taki efekt chodziło.

moll

@Wrzoo czyli przyjemnie za 2 dni kolor się ustali to będziesz miała finalny efekt po umyciu i wysuszeniu

UmytaPacha

@Wrzoo ale poka zdjęcie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Wrzoo

@UmytaPacha tak to na razie wygląda :)

b924a82a-7c23-4fed-bd63-d6ff5dacb878
UmytaPacha

@Wrzoo oo, jaśniejsze niż mi się wydawało na hejtopiciu

Wrzoo

@UmytaPacha na długości są jaśniejsze. :) przy głowie tak:

c7bd08a6-20a8-4eb0-a3ff-bd6711e2b9e0
UmytaPacha

@Wrzoo to niewiele ciemniejsze od moich

pszemek

@HolQ to w końcu który lepszy i czy laik w ogóle zauważy różnice?

HolQ

@pszemek ceylonski jest lepszy, co do różnicy....ciężko stwierdzić. Wszystko zalezy od czulosci wechu/smaku danej osoby oraz zawartosci w produkcie. Jesli ma duża zawartość cynamonu i stanowi główny składnik aromatu to różnica będzie zauważalna. Tym bardziej jeśli ten ktoś w ogóle wie że mogą być 2 wersję .

Felonious_Gru

@HolQ ja mam taki problem, że od kilku lat nie czuje smaku cynamonu, tylko zapach

Felonious_Gru

@HolQ ja pierdziele, zapytać w Google o jakiś objaw

ab00a9e2-bf15-4a30-986b-ccb3547bdb4f
HolQ

@Felonious_Gru hah! I tylko z cynamonem tak masz tak?

Felonious_Gru

@HolQ chyba tak.

Albo inaczej: ile takiego cynamonu podłej jakości trzeba wsypać do 0.25kg mąki sk się robi placki z bananem?

HolQ

@Felonious_Gru kurde...nie jestem kucharzem xD zapytaj @moll xD

moll

@HolQ @Felonious_Gru do smaku xD a tak serio to zaczęłabym od 1/3 łyżeczki, co byś wiedział czy Ci starczy

Felonious_Gru

@moll to ja już jestem powyżej łyżeczki

moll

@Felonious_Gru jak sama sobie sypię to tak, ale jak wiem że ktoś inny ma jeść to tak z wyczuciem

HolQ

@moll ja mam tak z chilli i ogólnie ostrym xD mieszkam w nowym miejscu i współlokatorzy mnie molestują, żebym im jakieś polskie jedzenie przygotował (nie jestem najlepszym kucharzem) no to zrobiłem fasolkę po bretońsku. Odłożyłem im i doprawiłem resztę pod siebie. Jedna zaczęła kaszleć jak siadła koło mnie jak jadłem xD,. Z drugiej strony ona jest strasznie wyczulona. Alergie na gluten, limonen, laktozę, piperyne. Ma zajebiste problemy skórne, na całym ciele plamki egzemy (nie, ze wygląda jak tredowata, ale jak się dokładniej przyjrzysz to widac). Szkoda mi jej

moll

@HolQ To ja z przyprawami korzennymi. Mój mąż przy mnie nauczył się jedzenia anyżu z tego wszystkiego


A dziewczyna faktycznie biedna... Brzmi prawie jak czerpanie energii z kosmosu

HolQ

@moll "...jedzenia anyżu z tego wszystkiego..." - Boże....jesteś okrutna !


"dziewczyna faktycznie biedna... Brzmi prawie jak czerpanie energii z kosmosu"


W przyszłym miesiącu zaczyna brać immunosupresanty, więc trzymam kciuki, żeby jej pomogło.

moll

@HolQ wcale nie! Jak zrobiłam pierwszy raz pierniki, to "moje" lubelaki w końcu zjadły porządne ciastka, a nie te popłuczyny marketowe albo na gotowych mieszankach xD to było dziwne, że ja młynek wyciągam, goździki mielę, sypię anyżu i cynamonu, jak teściowa pieprz i powidła zobaczyła to mało zawału nie dostała


To też będę trzymała za leczenie kciuki

HolQ

@moll o nie nie - co do domowych wypieków vs marketowego ścierwa masz 100% racji...ale goździki i anyż.... . Btw po wpisie o kardamonie kolejny będzie albo o gozdzikach, albo anyżu, albo imbirze. Nie mam jeszcze ustalonego w robocie co będziemy robić w nast. Kolejności.

moll

@HolQ ale oni tutaj pierniki też na tych gotowych mixach przypraw, więc dużej różnicy to nie robiło. Więc jak zaczęłam robić z receptury babci to co roku kolejka chętnych na ciastka... Pieczenie pierników to był dzień pieczenia i tydzień lukrowania

zrób sobie takie kakao korzenne - z cynamonem, anyżem, imbirem, goździkami i kardamonem. Pyszne i stawia na nogi w początkach przeziębienia

HolQ

@moll muszę spróbować takie kakało. Brzmi zachęcająco...może nawet nie ograniczę się do cynamonu imbiru i kardamonu i dodam też pozostałe diabelskie przyprawy xD. Póki co tylko eksperymenty z kawą + chilli robiłem, ale (o czym nie wiedziałem a dowiedziałem się podczas pisania o kardamonie) na bliskim Wschodzie jest bardzo popularna tradycyjna kawa z kardamonem - Qahwa. Chyba też spróbuję

moll

@HolQ heh, z chili zrobiłam gorącą czekoladę. Pyszna i wypalająca ryjek xD

herbata z kardamon i goździkami jest też dobra

HolQ

@moll a czy Ty przypadkiem nie mówiłaś kiedyś że masz uczulenie na kapsaicyne ? Ja zrobiłem kawę z 4% chipotle i 0.2% ghost chili. Też wypaliło mi lekko kubki smakowe xD


"herbata z kardamon i goździkami jest też dobra" - tego też muszę spróbować

moll

@HolQ tak, ale czekoladę zrobiłam sobie zanim się dowiedziałam o tym uczuleniu xD i tam było śladowo papryki, a i tak ledwo byłam w stanie to wypić

To polecam Chai Masala albo jakieś herbaty zimowe, ale ta pierwsza będzie najlepsza, moja ulubiona herbata

HolQ

@moll to ile lat zwłaszcza w nieświadomości o uczuleniu ? nie było wcześniej żadnych przesłanek?

moll

@HolQ jakieś 24-25? U mnie w domu nie jadło się pikantnego, papryki ostrej, nawet nie chili, śladowe ilości od wielkiego dzwonu, sama za pikantnym nigdy nie szalałam. Wyszło dopiero jak najpierw dostałam poparzenia chemicznego od skrojenia kilku kilogramów czerwonej na "keczup", a poprawka jak w kolejnym roku mój kupił sobie habanero i w słabo wentylowanej kuchni zaczęliśmy gotować sos. Skończyło się na przewietrzeniu sypialni i siedziałam w zamkniętym pokoju, a on sobie mieszał i słoikował xD

HolQ

@moll pamiętam! Właśnie o tym sosie wtedy pisałaś xD. Aaa to dlatego tak. Kurcze u mnie też jakoś ostregosie nie jadło. Potem chyba na studiach zacząłem więcej tak jest, a teraz praktycznie do wszystkiego leci jalapeno xP

moll

@HolQ czujesz jeszcze smak w ogóle? XD

HolQ

@moll oczywiście że tak! Kubki smakowe się regenerują a smak poprawil mi się jeszczebardziej odkąd przezzedlem z fajek na epapierosy. To też zależy od człowieka. Przyszły mi do pracy olejki wszystkie były wedzone+ ziolo/przyprawa, ale nie pamiętam jakie. Wszyscy którym dawałem do powachania włącznie ze mną nie czuli nic poza aromatem dymu. Poszedłem do flavorysty z 20-letnim dosw. , dałem mu je i powiedziałem żeby zgadł co jest co. Popatrzył się na mnie jak na debila, powachal i "no to jest rozmaryn, to papryka a to tymianek"

moll

@HolQ ja przy przepisach czasami czytam komentarze, że daję homeopatyczne ilości przypraw xD ale ja je mocno wyczuwam. Tak samo z parzeniem herbaty - mniej i krócej niż na opakowaniu, bo ja i tak czuję wszystko

HolQ

@moll zacznij dodawać notkę do każdego przepisu, że podane ilości przypraw są subiektywne i mogą być niewyczuwalne dla niektórych ludzi xD

moll

@HolQ najchętniej pisałabym listę przypraw i hasło "do smaku", ale za to mogłabym zostać spalona na stosie xD

Przyprawianie jest mocno subiektywnym elementem i akurat z tym nigdy nie trzymam się ślepo przepisów

HolQ

@moll qrde no dokładnie ! To czego Ci ludzie chcą? Przy wypiekach rozumiem, że dokładne ilości są potrzebne, ale przy posiłkach...

moll

@HolQ niektórzy gramatury z dokładnością do 2 miejsc po przecinku

Ogólnie jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził, więc staram się nie przejmować

HolQ

@moll tacy to by się odnaleźli w QC w przemysle farmaceutycznym. Tęsknię za kasa tam, ale wspomnienia odważania czegoś z dokładnością do 1mg sprawia, że ta tęsknota szybko się ulatnia

moll

@HolQ bardzo możliwe. Ale kuchnia nie apteka xD

HolQ

@moll a ta praca ryje mózg. Po odejscii zmianie pracy na aktualna jak na początku widziałem że ktoś zamiast 2.00 g odważył 2.06 to mnie szlag trafiał

Zaloguj się aby komentować