Dzisiaj trochę inny bochenek, bo uznałam że moje umiejętności obróbki są na tyle wystarczające i sypnęłam 10% mąki żytniej razowej.
Wcześniej tego nie robiłam, w obawie o zmniejszenie siły ciasta i rozpłynięcie się bochenka (mąka żytnia nie wytwarza glutenu), fakt - ciasto było trochę bardziej lepiące, ale finalnie mu to nie zaszkodziło.
Fermentacja poszła jak kuna w agrest, pierwszy raz mi w ogóle urósł w lodówce, w piekarniku też jak widać na zdjęciu, pęknięcie było dzikie.
W smaku jest również bardziej chlebowy i bardziej kwaśny. To żyto wspaniale podkręciło smak. Wg mnie lepszy niż z dodatkiem razowej pszennej. Zobaczymy co jeszcze rodzina powie, ale raczej będzie to stały dodatek do chleba.
*) w zasadzie to chleb był robiony już wczoraj i wstawiony na noc do lodówki, a dzisiaj tylko upieczony
#365chlebowgazelki
rezerwuje caly bochen
Tak zdjęcie bez przepisu?
@Lvter Standardowy przepis na chleb na zakwasie.
DZIEŃ 1: Dwa dni wcześniej ok. 16.00 wyciagasz zakwas z lodówki i dokarmiasz.
ok. 23:00 znów dokarmiasz.
DZIEŃ 2: Przed 8:00 rano mieszasz ciasto:
375g wody
100g zakwasu
450g mąki pszennej chlebowej (u mnie Ciechanowiec), 50g mąki razowej żytniej.
Po wymieszaniu zostawiasz na 30 minut, potem dodajesz 10g soli i jeszcze raz mieszasz.
Potem leży i fermentuje to w misce - w zależności jak ciepło masz w domu - od 6 do 8,9 godzin.
Składasz bochenek, wrzucasz do koszyczka opróczonego mąką, wstawiasz na noc do lodówki.
DZIEŃ 3: Rano rozgrzewasz piekarnik do 23 stopni, wyciągasz bochenek z lodówki, nacinasz i pieczesz ok 35 minut.
Za zdjęcie bez przepisu powinna być karna kompania.
@dildo-vaggins Akurat przy chlebie przepis jest prosty i zawsze ten sam - na 100g mąki, 65-75g wody, 20g zakwasu i 2g soli - natomiast sam proces produkcji wymaga treningu i wprawy, oraz powoduje że dwóm osobom nie wyjdzie nigdy ten sam chleb, bo żyją w różnych regionach świata, mają inne warunki w domu, inny piekarnik, inny mikrobiom na rękach
To tak jakbyś osobie, która nie umie jeździć rowerem, wrzucał opis jak ma jeździć rowerem.
https://www.youtube.com/watch?v=NMglhwp2lNs
I reszta filmików z kanału tego gościa.
Zaloguj się aby komentować