W całej Polsce - jak rozmawiam ze znajomymi czy sprawdzam w google - pod "racuchy" kryje się zupełnie inne danie, niż u mnie. Otóż w moich rodzinnych stronach racuchy wyglądają tak jak na zdjęciu. Wygląda jak anglosaskie "donaty", przepis (jeśli chodzi o składniki) jest bardzo podobny, natomiast formuje się je inaczej. W krajach anglosaskich wałkuje się drożdżowe ciasto i wycina formą kształt, u mnie formuje się kulkę i robi palcami dziurę, rozciągając powstałą oponkę.
Jest to tradycyjne danie (robione przez co najmniej moje babki i jeszcze wcześniej), robione najczęściej na niedzielę oraz na święta. Można podawać jako pieczywo do bigosu czy kapusty, albo - po obtoczeniu cukrem-pudrem - jako deser.
Zagadką jest dla mnie pochodzenie tej potrawy w regionie. Wg wikipedii "donaty" zostały wynalezione w kraju anglosaskim w XIX wieku. Skąd się wzięły jako tradycyjna potrawa na Polesiu Lubelskim?
A czy w waszym regionie Polski są takie "racuchy"?
Na zdjęciu moje racuchy usmażone w tym roku na Wigilię. Wyszły wyjątkowo smaczne, bo udało mi się w końcu metodą prób i błędów ustandaryzować przepis - który brzmiał w stylu "garść cukru, wody tak żeby nie było za rzadkie ani za gęste"
@GazelkaFarelka Podlasie?
@Zielczan Południowe Podlasie / Polesie Lubelskie
@GazelkaFarelka a sorry, doczytałem, że Polesie. Moja babcia robiła takie na Podlasiu, tyle, że ona na tym mazowieckim, koło Łosic? W środku jest tak sporo powietrza nie? A smaczek to taki lekko słony + czuć smażenie?
@Zielczan Tak. Mniej więcej te regiony. Można na słono czyli do np. kapusty, albo na słodko.
@Moose Moje są fajniutkie ciasne
@GazelkaFarelka u mnie takie coś nazywa się "oponki"
tylko mają większą dziurę w środku, którą wycina się szklanką xD
@anervis to już zależy jak się komu uda
@anervis U mnie to jest ciasto drożdżowe, bez sera (po wyszukaniu "oponki przepis" wyświetla mi "oponki serowe" w google, robione na sodzie). Więc to jest inna potrawa, tylko kształt ten sam.
@GazelkaFarelka tak, to podejrzewam, ze to samo, to jest dość niedaleko. Ja je jadłem zarówno z dżemorem i nutellą jak i zupą, bardzo dobre były. U mnie to się chyba mówiło na to placek sodowy
@Zielczan Moje są z ciasta drożdżowego.
@GazelkaFarelka u mnie też bez sera; samo ciasto drożdżowe i potem z cukrem pudrem
coś takiego:
https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-oponki-drozdzowe-bez-sera,123832,uwagababciaewa.html
@GazelkaFarelka no ale te moje też były bez sera, soda tam chyba tylko dodawała puszystości
@GazelkaFarelka a to nie są oponki? (Te ze zdjęcia)
@Alalai Nie znam takiej potrawy jak oponki, ale jak googluję przepis na oponki to jest zupełnie inny. Google pokazuje mi oponki serowe, robione na sodzie a nie z ciasta drożdżowego.
@anervis Tak, praktycznie identyczny przepis. Oprócz tego wałkowania i wykrawania. Wersja wigilijna jest robiona na wodzie, nie na mleku.
@Alalai myślę, że to zależy od tego skąd pochodzisz, u mnie w rodzinie (Pomorze) też się na to mówi oponki
@anervis W niektórych rejonach Polski w ogóle tej potrawy nie znają, zdarzyło mi się usłyszeć pytania "co to jest?" (Wielkopolska).
@GazelkaFarelka wszystko mi o niej przypomina #pdk
@GazelkaFarelka pierwsze widzę i pierwsze słyszę.
Daj przepis!
@GazelkaFarelka Ty się dziwisz. Jakby były z ziemniaków to by znali
@anervis @GazelkaFarelka Tak, też mi się to kojarzy z oponkami - wychowany na Podkarpaciu jak coś. Racuchy to były takie placki na słodko, często z jabłkami i posypane cukrem pudrem.
@GazelkaFarelka wiele osób pomija fakt że OP wspomina samo zjawisko racuchów. Każdy pod słowem racuch rozumie coś innego (trochę jak z potrawami typu pampuchy, prazuchy, dziad). Co region, a czasem nawet dom, racuchy nie tylko inne w kształcie ale i założeniach. W większości domów w jakich byłem mianem racuchów, racuszkow, określa się placki smażone na patelni jak naleśniki, np. z jabłkiem. Dla mnie to dosyć dziwne bo placki to placki i tyle.
Dla mnie racuchy to rodzaj wyrobu cukierniczego jak pączek. Ciasto podobne do drożdżowego smażone na głębokim oleju o napowietrzonym, puszystym wnętrzu. Bez nadzienia i o nieregularnym kształcie ponieważ nie formowane w ręku lecz bardziej lane na olej. Podawane posypane cukrem pudrem. Taki słowiański churros mniej chrupki i bardziej pękaty.
@GazelkaFarelka u mnie racuchy to ciasto z jabłkami
@GazelkaFarelka pochodzę z Lublina i u nas racuchy to były placki z gęstego ciasta.
@GazelkaFarelka somsiad zza miedzy here i u mnie racuchy to też placki z gęstego ciasta naleśnikowego(może być z drożdżami) z jabłkami
@Einz O to to. Można by zrobić mapę Polski racuchów
@GazelkaFarelka
Polesie Lubelskie
Chyba masz na myśli Polesie Zachodnie czyli w obecnych granicach Polski, jest to część powiatu bialskiego.
Ciekawe, bo zarówno ja, jak i moja cała rodzina, pochodzimy z Polesia Zachodniego - które jest częścią Podlasia Południowego - i nie słyszałem. Jeśli doprecyzujesz w jakim powiecie mieszkasz czy gminie to może będzie łatwiej.
@Mikry_Mike Tak, obie te nazwy funkcjonują równolegle. Swojej dokładniejszej geolokalizacji nie podam
@PanNiepoprawny Do Lublina jest daleko, więc oprócz nazwy i faktu że leży w województwie lubelskim, jest to zupełnie inny region.
@GazelkaFarelka czyli za definicją Podlasia Południowego, to dość spory obszar. Możesz być spod okolic Siedlece - a to nie jest już Polesie, a możesz być z okolic Białej czyli już Polesie
@Mikry_Mike Bardziej na wschód. Siedlce to tak swoją drogą to chyba Mazowsze, zarówno administracyjnie jak i historycznie.
@GazelkaFarelka niby tak, ale jest uznawane z stolicę Podlasia Południowego. Kuriozalne
@Mikry_Mike u mnie regionalnie i historycznie jest Polesie (jak na załączonej mapce). Rzekome Podlasie tutaj (jak Biała Podlaska, Międzyrzec Podlaski itp.) to w sumie pozostałość z podziału administracyjnego z czasów zaborów (Gubernii Podlaskiej) i nie ma nic wspólnego z regionami kulturowymi czy historycznymi. Tak samo Siedlce zostały "Podlasiem" dopiero za ruskiego zaborcy.
Zaloguj się aby komentować